Domaći inženjeri, pioniri vještačke inteligencije, razvili poslovni AI Chatbot – Botko pomaže u kvalitetnijoj korisničkoj podršci

18 jan

Vještačka inteligencija uplivava sve brže i u poslovni svijet BiH. Botko, simpatični je naziv vrlo ozbiljnog softverskog alata koji je razvila “domaća pamet” iz kompanije Entropy387 a riječ je o AI Chatbot-u čija je svrha da ubrza, olakša, poboljša korisničku podršku u raznim sferama poslovanja i brojnim djelatnostima.

Generalno, AI Chatbot je inovativno softversko rješenje zasnovano na tehnologijama vještačke inteligencije (AI), kao što su mašinsko učenje i obrada prirodnog jezika, a koje za cilj ima simulisati ljudski razgovor. Mogućnosti i dometi opšte upotrebe su brojni, a neki od primjera su interaktivna komunikacija putem različitih digitalnih kanala, personalizacija korisničkog iskustva, podrška korisničkim uslugama, poboljšanje efikasnosti i dostupnosti, kao i unapređenje različitih operativnih procesa kroz automatizaciju i mašinsko učenje.

Ukratko, AI Chatbot je moćan alat za poboljšanje korisničkog iskustva, efikasnost poslovanja i pružanje personalizovane i brze podrške korisnicima.

– Sama ideja rodila se među AI inženjerima koji rade u Entropy timu. Prateći revoluciju izazvanu pojavom ChatGPT servisa koji je razvila kalifornijska kompanija OpenAI, prepoznali smo potencijal upotrebe ove tehnologije u procesima korisničke podrške i poboljšanja poslovanja putem prirodne interakcije sa bazama podataka. Botko je namijenjen širokom spektru korisnika iz različitih industrija u cijelom regionu. Izazovi koje smo prepoznali javljaju se unutar skoro svake organizacije u vidu složenih operativnih procesa i zahtjeva za posvećenom korisničkom podrškom.

Najveću potrebu za upotrebom AI tehnologije prepoznali smo u javnom sektoru na različitim institucionalnim nivoima, gdje će Botko zasigurno igrati važnu ulogu u unapređenju efikasnosti i odgovornosti javnog sektora. Ono što naš chatbot čini posebnim jeste njegova prilagodljivost i intuitivni dizajn, što omogućava besprijekornu upotrebu i unutar bankarskog sektora, sektora osiguranja, zdravstva i obrazovanja, kao i unutar svih vrsta kompanija. Kako bismo osigurali najbolje rješenje za sve naše klijente, nudimo različite pakete usluga, koji uključuju i custom rješenja u smislu integracije i karakteristika chatbota – ističu za eKapiju iz kompanije Entropy387.Korisnička podrška vitalan segment savemenog poslovanja

Korisnička podrška definitivno jeste jedan od najvećih izazova u svakom poslovanju, obzirom na rapidni razvoj tehnologija i očekivanja korisnika. Ukoliko tržište zanemari ulaganje u unapređenje ovog segmenta poslovanja, vrlo brzo će početi osjećati negativne posljedice, ako to već i sada nije slučaj.

– Iako je rješavanje ovog problema Botkov primarni fokus, spektar njegovih mogućnosti je zaista širok. Kao što smo ranije već pomenuli, naš chatbot je veoma prilagodljiv i nadogradiv. Shodno specifičnim zahtjevima i potrebama naših klijenata, Botkomože asistirati u različitim operativnim procesima, što za jedno preduzeće ili npr. banku može biti veliki faktor transformacije i poboljšanja poslovanja. Neki od primjera su jednostavan pristup podacima kompanije, odgovaranje na upite vezane za interne procese, dohvaćanje dokumenata, objašnjavanje procedura i procesa i sl. – kažu nam iz Entropy-ja.

Kada se spomene pojam vještačka inteligencija, često se javlja i određena doza odbojnosti i zabrinutosti da bi njegova šira primjena mogla ugroziti postojeća i buduća radna mjesta. U Entropy-ju objašnjavaju da je to jedan od najvećih mitova.
– To je vjerovatno jedan od najvećih mitova kada je u pitanju upotreba vještačke inteligencije, a ujedno i najveći razlog otpora ka usvajanju iste. Veoma je važno za korisnike da razumiju da AI tehnologija za cilj ima olakšati i poboljšati njihov rad, a ne ugroziti ga. Bilo kojim poslom da se bavite, postoje razni alati i programi bazirani na AI koji vam mogu pomoći u obavljanju svakodnevnih zadataka. I definitivno ćete uz pomoć tih alata svoj posao obaviti i brže i bolje. Najjednostavnije rečeno, AI tehnologija vam pomaže da se fokusirate na kreativni dio posla, dok ona obavlja one dosadne i ponavljajuće zadatke. I to je upravo glavna uloga našeg Botka.

Pioniri za AI projekte u BiH i regionu

Entropy387 je projekat koji je 2018. godine pokrenula grupa bosanskohercegovačkih eksperata sa dugogodišnjim iskustvom u IT svijetu, kako u BiH tako i u inostranstvu.

– Prateći trendove i prepoznajući potencijal i moć informacionih tehnologija, sa fokusom na vještačku inteligenciju, odlučili smo pokrenuti kompaniju koja će se specijalizirati upravo za ovaj segment IT-a. S ponosom možemo reći da smo pionir na BiH tržištu ali i regionu u aspektu AI tehnologije, koja je doživjela nevjerovatnu ekspanziju širom svijeta u posljednje dvije godine. Pažljivim odabirom i uloženim trudom, okupili smo stručni tim mladih eksperata iz oblasti mašinskog učenja (ML), obrade prirodnog jezika (NLP), obrade i inženjeringa velike količine podataka, tj. svega onoga što općenito podrazumijeva nauka o podacima (Data Science). Naš osnovni cilj je usmjeriti moć tehnologije u kreiranje efikasnih i održivih rješenja koja će pomoći u rješavanju najvećih tržišnih izazova. A volimo se i dobro zabaviti i uživati u procesima kreiranja i učenja novih stvari – poručuju iz Entropy387.

Isitču i da posluju uspješno od samog osnivanja i početka rada, pa je tako i prošla godina za njih značila nastavak pozitivnog trenda u našem poslovanju.

– Obzirom da radimo na svjetskom, primarno američkom, tržištu informacionih tehnologija, zadovoljni smo uspješnim savlađivanjem povremenih potresa i turbulencija koje ga zahvataju. Ako ima nešto što nas posebno raduje, to je činjenica da smo u prošloj godini ne samo zadržali stabilan i stručan tim eksperata iz različitih oblasti, već ga i proširili.

Vještačka inteligencija na poslovnom pragu

Za naš portal navode da im je za ovu 2024. godinu prvenstveno želja da zadrže stabilnost i uspješnost u poslovanju.

– Pored toga, u 2024. godini za cilj imamo i prenijeti blagodati vještačke inteligencije u Bosnu i Hercegovinu i regiju. Botko je naš prvi korak u tom pravcu. Smatramo da je pravo vrijeme da i bh. tržište počne pratiti korak sa razvijenim zemljama, a jedini način za to je usvajanje modernih trendova i tehnologija. Na kraju krajeva, svi naši građani su se već susreli sa vještačkominteligencijom, na ovaj ili onaj način, i već je zasigurno koriste. Stoga pozivamo sve institucije i kompanije da prepoznaju potrebe svojih korisnika i otvore svoja vrata usvajanju savremene tehnologije u cilju unapređenja poslovanja i načina pružanja usluga – poručuju za eKapiju iz kompanije Entropy387.

Senka Trivić

 

-mreza-mira.net

(Visited 20 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments