Dokumentarni filmovi uz koje ćeš bolje upoznati našu planet

22 maj

Dokumentarni filmovi nam pomažu da bolje upoznamo svijet u kojem živimo, da budemo saosjećajniji sa drugim vrstama, takođe nas iznenade i inspirišu sa slikama mjesta i životinja koje ne bismo upoznali na drugi način. Mnogu puta ne možemo da nađemo pravi trenutak da sjednemo i da uživamo u dobrom dokumentarnom filmu. Sada kada smo usporili životni ritam, i većinu vremena provodimo kod kuće u izolaciji, preporučujemo ti da se na trenutak isključiš iz svakodnevnice koja i nije baš sjajna ovih dana i pogledaš neke od najboljih dokumentrnih filmova o prirodi u kojima ćeš sigurni smo uživati.

Jane

Ovaj dokumentarni film priča priču o Jane Goodal – primatologinji. Film nam približava Jane kao osobu dok istražuje relevantnost njenih istraživanja i rada sa čimpanzama u Nacionalnom parku Gombe u Tanzaniji. Kako bi se snimio ovaj film koristilo se više od 100 sati sirovog materijala koji je napravio fotograf Hugo van Lawick. O ovom dokumentarnom filmu Jane Goodal je rekla da “savršeno odgovara sjećanjima koje i dalje čuva”. Preporučujemo ovaj dokumentarac, jer nam približava osobu koja stoji iza jedne od najrelevantnijih javnih ličnosti kao što je Jane Goodall.

Mission Blue

Ovaj dokumentarni film priča priču o životu i karijeru poznate naučnice, Sylvie Earle, koja je posvetila život proučavanju okeana. Mission Blue nas vodi kroz njen privatni i profesionalni život, i prenosi nam entuzijazam i ljubav prema okeanima, te nam pomaže da shvatimo veliku ulogu koju okeani imaju za život na Zemlji.

Tomorrow

Premijeri ovog filma prisustvovalo je samo 9 ljudi. Danas je jedan od najreferentnijih dokumentaraca našeg vremena. Predviđa katastrofalnu budućnost (bazirano na naučnim činjenicama), kao posljedicu ekonomske i društvene krize sa kojom ćemo se suočiti 2100. godine. Međutim, ubrzo nam daje nadu i optimizam, pričajući priče o ljudima koji već sada rade na tome da stvore bolji svijet.

Baraka

Baraka (1992), isto kao i Samsara (2011), režisera Rona Frickea, koji je stvorio ova dva dokumentrna klasika koje ne smiješ propustiti. Atipični dokumetnarni filmovi u kojima nema priče ni obašnjenja o tome šta gledamo. Izražava se pomoću nevjerovatnih slika naše planete. Djeluju kao ogledalo onoga šta smo i svijeta u kojem živimo. Oba dokumetarna filma su se snimala u više od 20 zemalja tokom više mjeseci i rezultat je jednostavno spektakularan.

Blue Planet II

Ako uživaš u klasičnim dokumentarnim filmovima, onda definitvno ne smiješ propustiti dokumentarne filmove o prirodi britanske TV kuće BBC. U ovom slučaju ti preporučujemo Blue Planet II, jer je mini serija od 7 epizoda koja će te ostaviti bez daha. Serija nam prikazuje okean kakvog do sada nismo nikada vidjeli u jednom dokumentarnom filmu, ne samo zbog tehničkih napredaka, već zbog činjenice da se snimao tokom 5 godina u svim okeanima na svijetu. Ako ti ovo nije dovoljno, takođe možeš pogledati Blue Planet I iz 2001. godine koji ima 8 epizoda ili najnoviji film BBC-a Seven Worlds, One Planet iz 2019. koji svaku od 7 epizoda posvećuje životu na jednom od kontinenata.

Nadamo se da ćeš uživati!

/ultra.ba/

(Visited 31 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments