Dobitnica srebrene značke UNSA Benisa Bibuljica: “Iskoristite svaku priliku koja se pruži!”

4 mar

Benisa Bibuljica diplomirala je na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, gdje je stekla i zvanje magistra na odsjeku za politologiju, smjer upravljanje državom. Godine 2018. odlikovana je Posebnim priznanjem Univerziteta – Srebrenom značkom, kao jedan od najboljih studenata I ciklusa studija.  Nakon završenog magistarskog studija 2020. također je  odlikovana Srebrenom značkom Univerziteta kao jedan od najboljih studenata I i II ciklusa.

Kako si uspjela da nađeš motivaciju i da uklopiš sve obaveze?

Moja najveća motivacija od trenutka kada sam počela raditi na ličnom razvoju bila je – želim biti ponosna na sebe. Rad na sebi postavila sam kao svoj najveći zadatak i najveću investiciju, za koju danas, bez imalo skromnosti, mogu reći da je bila najbolja. Uklopiti sve obaveze jeste veliki izazov, ali kada volite sve što radite onda se veoma lako naučite ploviti kroz svaki izazov koji je pred vama. Vrijeme i obaveze ne predstavljaju prepreke. Jedina prepreka možete biti sami sebi.

Koliko je bilo potrebno odricanja da bi postigla uspjeh?

Odreći se lagodnog života s roditeljima je prvo i najteže odricanje, iza kojeg stojim sa riječima da je najviše doprinijelo mom sazrijevanju i osamostaljivanju. Posvećenost fakultetu, a sada i poslu vas nekako, ja bih rekla, ’’distancira’’ od provođenja vremena sa društvom, a kao veoma društvenoj osobi, to je na neki način bilo odricanje. Upaljena svjetla u 4h ujutru znak su odricanja od lagodnog sna, odmora i potpune koncentracije. Vjerovatno ih ima još, ali nikada nisam požalila zbog svega navedenog. Opet bih sve ponovila.

Ko ti je bio najveća podrška?

U svakom segmentu života moji roditelji su mi bili najveći oslonac i podrška. Pored njih, PRONI i Centar za postkonfliktna istraživanja su bili i jesu vjetar u leđa mom ličnom i profesionalnom razvoju. Svi oni su ukazanim povjerenjem inspirisali svaku moju ambiciju i uspjeh.

Poruka za mlade ljude?

Mladima bih poručila da iskoriste svaku priliku koja im se pruži, jer se nijedna ne ukaže dva puta u životu. Vjerujte u sebe jer jedino na taj način možete zadobiti povjerenje svojih ambicija i ciljeva da ste baš vi ta osoba koja ih je zaslužila ostvariti. Za vaše želje ne postoji ograničenje na putu, zato ne palite žmigavce već punom parom idite pravo do onoga što vam pripada.

 

U razgovoru sa Benisom Bibuljicom, zaista možemo zaključiti da se trud uvijek isplati. Motivacija koju sami sebi dajemo, kao i ciljevi koje sebi postavimo, u mnogome će imati uticaja na naš rad. Roditelji su veoma bitna karika, kao i sredina u kojoj živimo. Prilike koje nam život ponudi, ne treba olako shvatati, te ih treba iskoristiti na najbolji mogući način.

Autorica članka: Ema Šećović

(Visited 302 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments