Devetogodišnja djevojčica završava 2 fakulteta – ima veći IQ od Einsteina

21 jul

 

Devojčica Adara Perez iz Meksiko Sitija testira svoju inteligenciju od četvrte godine – sada joj je tek devet godina, a ima jako veliki IQ.

Sa devet godina studira za dvije diplome: jednu iz sistemskog inžinjerstva na Univerzitetu CNCI, a drugu iz industrijskog inžinjerstva iz matematike na UNITEC-u. Oba su u Meksiku.

Interes je usmjerila na Univerzitet u Arizoni, gdje joj je ponuđeno mjesto za studije astronomije, a sada se okreće engleskom jeziku, kako bi mogla ostvariti svoj san. Inače, Adari je dijagnosticiran autizam kada je imala tri godine, a tokom osnovne škole je doživljavala nasilje, jer su ostala djeca mislila da je “čudna”.

Ove nesretne situacije zapravo su bile okidač da se otkrije koliki genije leži u ovoj djevojčici. Kako je ispričala njena majka Naleli Sanchez, Adara se igrala u kućici, kada su je djeca zaključala unutra.

Počeli su vikati i govoriti joj ružne stvari.

– Počeli su udarati u kućicu, tada mi je rekla da više ne želi da ide u školu, upala je u depresiju”, rekla je njena majka.

Međutim, upravo ta interakcija je otkrila da je djevojčica genije.

Nakon dešavanja u školi, majka ju je odvela na terapiju, a tamo je psihijatar preporučio Adari da ode u Centar za brigu o talentima, gdje su vršeni razni testovi inteligencije.

Na svim tim testovima postigla je rezultat 162. Poređenja radi, vjeruje se da su Einstein i Hawking imali 160.

Djevojčica je završila gimnaziju kada je imala samo osam godina i sada radi na diplomi online. Osim toga, djevojčica piše i knjigu.

 

/mostarski.ba/

(Visited 355 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments