Danas je završen Poslovni izazov Zapadnog Balkana 2021.

18 maj

„Poslovni izazov zapadnog Balkana” je takmičenje koje okuplja srednjoškolce iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine. Na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je oko 80 učenika iz čak 37 gradova i 4 države.

U ponedjeljak, 17. maja učenici su se okupili na online platformi, a nakon toga im je otkriven „izazov” odnosno zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koja je namijenjena mladima u ovoj ciljnoj grupi i to u 4 zemlje: Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Učenici su podijeljeni u 20 timova, a u svakome se nalazio po jedan predstavnik svake zemlje.

Timovi su razvijali svoje ideje, sastavljali biznis planove i kreirali prezentaciju. Na raspolaganju su imali informacije koje su pronašli na internetu kao i savjete mentora/ica.

U utorak 18. maja su timovi, njih 20, predstavili svoje ideje pred članovima žirija, koji je izabrao 3 najbolje ideje.

Tri tima koja su po ocjeni stručnog žirija najbolje ispunila zadatak su sljedeći:

  1. HoloMeet koji su činili: Alisa Žunić (Tuzla), Lucia Milde (Daruvar), Adela Fetić (Tuzi) i Stefan Ignjatović (Lazarevac)
  2. Moka Game Industries koji su činili: Sara Horvat (Osijek), Lorena Ujkić (Tuzi), Luka Nedeljković (Knjaževac) i Muhammed Halilović (Zenica)
  3. Tailors of Destiny koji su činili: Jasmina Graho (Jablanica), Doroteja Busković (Cetinje) i Filip Milovanović (Lazarevac).

Cilj ovog takmičenja bio je da motiviše učenike da razmišljaju proaktivno i svoje ideje sprovedu u djelo. Razvijanjem prezentacijskih i vještina timskog rada imali su priliku da unaprijede i svoj poduzetnički duh.

Također, takmičenje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriji Zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.

Čestitamo pobjednicima!

(Visited 141 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments