Da li ćete ostaviti dobar ili loš utisak – ove 2 stvari su od presudnog značaja prilikom upoznavanja

26 nov

Kada se upoznajemo sa nekim često pokušavamo da ostavimo dobar utisak. Zbog toga često pokušavamo da se pokažemo da smo bolja osoba nego što zapravo jesmo.

Foto: Shutterstock

Neznanci nas procenjuju na osnovu dve najvažnije osobine: da li smo kao osoba prijatni i da li smo sposobni. Na osnovu toga sudimo da li ćemo nekome verovati ili ne, kao i da li ćemo ga poštovati.

Da bismo nekoga cenili potrebno je da u njega imamo poverenje, a ona se najbolje stiče ako neko poseduje obe osobine – “topao” je kao osoba i sposoban da uradi sve što treba – objašnjava Ami Kudi, psihološkinja sa Univerziteta Harvard u SAD-u.

Ako pokušavate da utičete na nekoga a on vam ne veruje nećete daleko dogurati. Zapravo, mogli biste da izazovete sumnju jer ćete delovati manipulativno.

Topao i poverljiv čovek koji uz to još i izaziva divljenje postaće vaš prijatelj, ali tek nakon što je pridobio vaše poverenje – kaže Ami.

To je, napominje ona, nešto što treba imati na umu kad idete na razgovor za posao i kada se upoznajete sa nekim novim ljudima. Ne želite odmah da ostavite utisak da niste dovoljno sposobni ili da ste nepristupačni.

Treba da govorite otvoreno i slobodno, i to je ono što otvara vrata sjajne budućnosti. To će vas dovesti mnogo dalje nego ako ste sramežljivi i povučeni, piše 24sata.hr.

Kada se upoznajete sa nekim on pokušava da vas “prostudira”. Ukoliko se pravite da ste nešto što niste to može biti loše na duge staze. Obratite pažnju kako se drugima predstavljate – naglašava Kudi.

 

/ddl.rs/

(Visited 73 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments