Česte zablude: 7 stereotipa o zemljama koji su daleko od istine

17 sep

 

Kako se stereotipi vrlo lako prihvaćaju, prilično je tačno, ali odlučili smo „razbiti“ te stereotipe, uzevši neke primjere koji su izuzetno daleko od istine…

1. Kanađani su ljubazni i dosadni

Ok, treba biti iskren i reći kako ova priča o kanadskoj ljubaznosti i nije daleko od istine, ali Kanađani su daleko od dosadnih. Priča o dosadi se razvila vjerovatno zbog dugih i hladnih zima, čime Kanađani automatski mnogo vremena provode doma te se toliko ne druže.

2. Britanci su ludi za nogometom 

Nogomet je najpopularniji sport na svijetu, kojeg igra više od 250 miliona ljudi širom svijeta. Neki ga naravno više vole, ali Britanci nisu ni u TOP 10. Naime, prema ispitivanjima, nogomet zanima tek 50 posto Britanaca.

3. Španci su lijeni

Ovaj stereotip se vjerovatno ukorijenio zbog popularne španske sieste, ali kratki dnevni san uobičajen je i u nekim azijskim zemljama, ali i drugim državama gdje su temperature visoke. Ovo ne znači da Španci rade kraće, već je vrijeme jednostavno, drukčije raspoređeno.

4. Afrika je džungla ili pustinja

Kad pričamo o Africi, prvo nam na pamet padaju savane sa zebrama, lavovima i žirafama. Ipak, ovaj kontinent je mnogo više – od Viktorijinih slapova, Nila, pa sve do ogromnih gradova poput Nairobija i Kaira.

5. Amerikanci samo govore engleski

Istraživanje provedeno prije tri godine, pokazalo je da 67 miliona Amerikanaca uz engleski govori još minimalno jedan jezik. Ipak, drugi jezik uči sve manje studenata, tako da će se situacija u budućnosti vrlo lako moguće pokvariti.

6. Japanci su sramežljivi i tihi

Za strance, japanska kultura izgleda daleko i nepoznato, ali stereotipi zaista nisu potrebni. Razlog zašto dobar dio Japanaca ne želi pričati engleski, možda leži i u tom što ne govore dobro engleski, nikako ne u sramežljivosti.

7. U Latinskoj Americi, gotovo sve porodice imaju troje ili više djece

Ovaj mit zasigurno bi bio istina prije nekoliko desetljeća, jer je 60 – ih godina broj djece po porodici iznosio čak – šest. Danas je situacija znatno drukčija, te je broj djeca koja prosječna žena rodi malo veći od dvoje.

 

/tuzlanski.ba/

 

(Visited 50 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments