Brucoši najviše zainteresirani za tehničke i medicinske nauke

27 sep

Nakon završenog prvog upisnog roka na prvi ciklus Univerziteta u Sarajevu za studijsku 2019/2020. godinu popunjeno je više od 50 posto mjesta, a najveći interes je na fakultetima koji pripadaju Grupaciji tehničkih nauka i Grupaciji medicinskih nauka, kazala je za Fenu prorektorica za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Sarajevu Aida Hodžić.

Univerzitet u Sarajevu je 7. juna objavio konkurse za studijsku 2019/2020. godini koji omogućavaju upis 6.457 studenata na prvi ciklus i integrirani studij, 4.158 studenata na drugi ciklus studija, 170 kandidata na stručni studij, te 114 kandidata na specijalistički studij, na više od 500 studijskih programa.

– Broj prijava je međutim bio znatno veći u odnosu na prošlu godinu. Na 6.457 mjesta na prvom ciklusu i integriranom studiju, koliko smo kao Univerzitet ponudili, imali smo oko 6.660 prijava, odnosno oko 103 posto, što je bolje za 20 posto nego prošle godine – precizirala je Hodžić.

U drugom prijavnom roku studenti mogu upisati fakultete i akademije na kojima je ostalo upražnjenih mjesta u odnosu na odobrenu kvotu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS. Fakulteti i akademije na svojim web stranicama/oglasnim pločama daju potpune informacije o mjestu i vremenu predaje dokumenata za prijavne odnosno upisne rokove.

– I u drugom prijavnom roku, koji traje od 26. augusta do 13. septembra, budući studenti mogu aplicirati na Kours predajom dokumenata na više fakulteta ili akademija Univerziteta u Sarajevu – kaže prorektorica .

Studijska 2019/2020. godina počinje 1. oktobra, a početak nastave zimskog semestra i prijem brucoša planiran je za 7. septembra.

-mostarski.ba

(Visited 80 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments