Britanski magazin o Bosni i Hercegovini: Zemlja historije i prirodnih znamenitosti

1 feb

Vodeći britanski putopisni magazin Wanderlust boravio je u Bosni i Hercegovini te objavio bajkovit rezime o svim historijskim i prirodnim znamenitostima koje su posjetili i saznali o našoj zemlji.

Na početku teksta o boravku u BiH napominju da je preko 40 posto zemlje prekriveno šumom kojom se medvjedi, vukovi i divlje svinje slobodno kreću.

Primjetili su da se ime bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita se često spominje širom BiH, čak i među mladima koje su upoznali. O Titu se uglavnom govori sa svojevrsnom nostalgijom za vremenima prije 1990-ih. Zbog toga su autori stekli dokam da je država još uvijek je opterećena naslijeđem posljednjeg rata, iako je prošlo 30 godina od sticanja nezavisnosti.

Jedno mjesto gdje je bilo lako pobjeći od politike današnje Bosne i Hercegovine je na Kruzi visoravni, odakle se vide krda divljih konja raštrkanih po velikom travnjaku. Divlji konji koji lutaju ovom visoravni u blizini grada Livna su prvobitno pripadali lokalnom stanovništvu, ali kada je 1970-ih nastupila industrijalizacija poljoprivrede, traktori su počeli stizati u ove krajeve, Konji su odjednom postali suvišni, pa su ih mnogi vlasnici pustili na slobodu.

Sada ih ima preko 700 i imaju dovoljno trave da tu žive tokom cijele godine.

Dolaskom u Mostar, grad koji često osvaja srca i umove posjetitelja ekipa magazina se prisjeća stoljeća historije kroz koje je ovaj hercegovački biser doživljavao svoje uspone i padove, ali do 1990-ih bio je prosperitetan i miran grad sa multietničkim stanovništvom.

Sljedećih nekoliko dana tim britanskog magazina je posjetio mnoga druga historijska mjesta gdje se malo ili ni malo ne pominje rat.

Na nekropoli Radimlja izučavali su srednjovjekovne nadgrobne spomenike – stećke, ali tek dolaskom u selo Lukomir iskusili su pravi povratak u vrijeme prije rata. Stanovnici ovog sela sada tu žive sezonski, dolaze ljeti zbog ispaše stoke i uzgoja usjeva.

Mnogi gradovi tvrde da su mjesto susreta istoka I zapada, navodi magazin, ali to se uistinu može reći samo za Sarajevo, navodi se u tekstu.

S lijeve strane prozora hotela u kojem su odsjeli, preko rijeke Miljacke, arhitektura je otomanska; a pogledom u desno, dominantna je Austro-Ugarska gradnja. Taj trend se nastavio uskim ulicama Starog grada ispunjenim prijatnim ugostiteljskim objektima u nekadašnjem karavan-saraju.

“U ovom živopisnom, modernom, multikulturalnom gradu, sjena opsade vas i dalje hvata kada je najmanje očekujete. Ulice su pune ‘Sarajevskih ruža’, mjesta gdje su padale smrtonosne granate. Ta mjesta su sada ispunjena crvenom smolom kao podsjetnik novim generacijama”, navodi magazin.

Na kraju svog putovanja, ekipa Wanderlust magazina ostala je impresionirana ljepotom prirode, količinom historije i srdačnom dobrodošlicom koju su osjetili u svakom kraju zemlje, a po najviše toplinom naroda koji živi na ovom prostoru.

– mreza-mira.net

(Visited 732 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments