BrainOBrain program-pomoć pri razvijanju intelektualnih vještina kod djece

30 apr

BrainOBrain je dječija obrazovna platforma koja je tokom 17 godina sa uspjehom transformisala više od 2 miliona djece širom svijeta radeći na razvoju intelektualnih vještina i životnih vještina primijenjujući mentalnu aritmetiku, multitasking i NLP- neurolingvističko programiranje, primijenjenu granu psihologije koja proučava i primjenjuje procese razmišljanja. Program je poreklom iz Indije i postoji u 43 zemlje u svijetu a od septembra 2016. i u Beogradu i mnogim drugim gradovima u Srbiji.

Brejnobrejn je program za napredno učenje i razvoj vještina kod djece starosti od 4 do 14 godina. Program je fokusiran na razvoj intelektulnih sposobnosti i vještina primjenom abakusa uz korišćenje VAK (vizuelno, auditivno, kinestetičke) metode kao i razvoj ličnih kvaliteta primjenom tehnika iz neuro-lingvističkog programiranja (NLP).

Opis metodologije

Tokom dugogodišnjih istraživanja u potrazi za najefikasnijim tehnikama za mentalnu gimnastiku i optimalnim periodom primjene, utvrđeno je da je najvažniji period (formativna faza) mentalnog razvoja od 4-14 godine. Najbolji rezultati za podsticaj mentalne agilnosti dobijene su pri korišćenju abakusa. Abakus danas predstavlja univerzalni mentalni instrument čijom se primjenom za kratko vrijeme dolazi do brze i vidljive promjene u ponašanju djeteta i njegove mentalne agilnosti.

Abakus mentalna aritmetika se bazira na vizuelizaciji loptica abakusa i mentalnog obračunavanja matematičkih operacija pravilnim pokretima prstiju i izgovaranjem “magičnih reči”. Proces stimuliše istovremeno aktivnost i uključivanje obije moždane hemisfere. Time se podstiču moždane sposobnosti: koncentracija i fokus, fotografska memorija, brzina i tačnost, aktivno slušanje i sl.

Postoji individualni pristup djeci u zavisnosti od načina njihovog memorisanja i učenja. Kod nekih od njih dominira vizuelizacija (preko čula vida) , dok kod drugih dominira čulo sluha ili dodira. Ovo je važno prepoznati kod djece zbog plasiranja informacije na odgovarajući način. Najnovija istraživanja pokazuju da ukoliko deca istovremeno primaju i memorišu informacije koje dolaze od dominantnih čula (vida, sluha i dodira) njihovo učenje i memorisanje je najveće i najbrže. Zato Brejnobrejnu upotreba abakusa se kombinuje sa VAK (vizuelno, audio, kinestetičkom) metodom.

NLP-tehnike

NLP (neuro lingvističko programiranje) je nauka o procesu razmišljanja. Povećavanjem svjesnosti o našim riječima u kreiranju misli, pomažemo sebi u realizaciji naše ličnosti, ponašanju, boljem ostvarivanju naših ciljeva. Kod djece ova svjesnost dovodi do razvijanja liderskih sposobnosti, samopouzdanja, mudrog rukovođenja resursima (vremenom, prostorom, uslovima) za uspiješno postizanje zadatih životnih ciljeva. Djeca će naučiti da obavljaju mentalnu matematiku i da izoštre svoje vještine rješavanja problema dok istovremeno poboljšavaju svoj jedinstveni stil komunikacije. Ovaj opšti kognitivni razvoj omogućava djetetu napredak u svakoj oblasti života – od obrazovanja do vanškolskih aktivnosti, karijere, ličnom životu itd.

Dinamika programa

Program je koncipiran u deset/dvanaest nivoa, u zavisnosti od uzrasta djeteta. Djeca od 4 do 6 god. prate Litl bobs (Little Bob’s level) nivo. Svaki nivo traje 12 časova, odnosno 3 mjeseca, dok djeca od 7 do 14 godina prate regularni nivo od kojih svaki nivo traje također 12 časova odnosno 3 mjeseca. Grupe sadrže od 5 do 15 dece. Časovi su organizovani jednom nedeljno u trajanju od 120 minuta. Isti imaju edukativni, kreativni i zabavni karakter. Na svakom času uči se novi koncept koji se kod kuće vježba i utvrđuje. Svakodnevno vežbanje je važno za održavanje kontinuiteta i uspješnih rezultata i treba da traje u proseku 15 minuta dnevno.

Svrha i rezultat Brejnobrejn programa: kreativnost, matematičke vještine, fotografsko pamćenje, brzina i preciznost, vizuelizacija, memorija, samopouzdanje, odlučnost, liderske sposobnost, koncentracija i fokus.

Cilj BrainOBrain programa je da svoje polaznike nauči da koriste maksimalno svoje mentalne kapacitete, razvijajući mozak, povećavajući intelektualni kapacitet i emocionalnu inteligenciju. Za BrinOBrain svako dijete je bitno i važno je da postanu samosvjesna i odgovorna bića koje će poboljšati život sebi i svom okruženju.

 

 

nationalgeographic.rs

(Visited 17 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments