Bilal Ćehić: “Od kriminologije do testiranja softvera u Atlantbh”

30 jan

Bilal trenutno radi kao Junior Test inženjer u kompaniji Atlantbh, ali nije od početka to bilo njegovo karijerno opredjeljenje. Ističe da je oduvijek volio rješavati probleme, istraživati kako nešto radi i na koji način je formirano. Upravo iz tog razloga se odlučio da upiše Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije na Univerzitetu u Sarajevu. Za portal ITkarijera.ba predstavio je svoj karijerni put od kriminologije do Test inženjera u jednoj od najuspješnijih IT kompanija u BiH.

Kada pogledam unazad i analiziram svoju promjenu karijere, rekao bih da je to jedno duže putovanje, a ne izlet. Nakon diplomiranja, osjećao sam da ne koristim svoj puni potencijal, nisam imao motivacije i osjetio sam da sam zatočen u neobičan kliše i očigledno spreman za nešto novo. Nemojte me pogrešno shvatiti, moje obrazovanje mi je značajno pomoglo u karijeri kojom se trenutno bavim. Danas, kada testiram softver, sve mi to i dalje izgleda kao mjesto zločina – pred sobom imam neke informacije od kojih moram uzeti male uzorke kao dokazni materijal, te kroz njihovu analizu saznati šta je uzrokovalo grešku. Ko bi rekao da testiranje softvera ima toliko poveznica sa istraživanjem mjesta zločina?

Nakon određenog perioda istraživanja, postalo mi je jasno da je IT industrija “ona prava” za mene. Imao sam osjećaj da je potrebno samo malo eksperimentisanja kako bih pronašao tačnu poziciju koja mi u potpunosti odgovara. Nakon što sam počeo pratiti online kurseve, stvari su se počele poklapati. Shvatio sam da je identificiranje i rješavanje tehničkih problema ono na šta želim da se fokusiram, želio sam naučiti nove vještine u osnovama testiranja softvera i QA pozicija je postala moj novi cilj. Istina je da je potrebno dosta vremena, strpljenja, i puno učenja kako biste postali sjajni u ovom poslu. Sudeći po riječima mojih iskusniji kolega Atlantera, to je putovanje koje se nikad ne završava, jer koliko god da znate, uvijek možete naučiti više i biti bolji.

Posao u Atlantbh je moja prilika da se dokažem u radnom okruženju koje zahtijeva vrhunske rezultate i zalaganje od jednog test inženjera. Bio sam sretan što konačno mogu da iskoristim svoje stečeno znanje u radu na izazovnim projektima za velike klijente. Posebno me motivisala energija tima sa kojim radim, jer su od prvog dana bili susretljivi i pomogli mi sa svim.

Fokus na detalje, želja za učenjem i potreba za konstantnim napretkom su samo neke od važnih lekcija koje sam naučio dosad. Tehnologije se razvijaju munjevitom brzinom i zato je potrebno da svaki dan unaprijeđujem svoje tehničke vještine kako bih bio u koraku s njima. 

Kad god me neko pita, “Zašto QA?”, moj odgovor je, “A zašto ne?” Bio sam oduševljen saznanjem da će izvještaji koje ja napišem unaprijediti narednu verziju proizvoda i na kraju olakšati život krajnjem korisniku. Za sve koji planiraju da započnu karijeru u testiranju softvera, moj savjet je – samo naprijed! Ne dopustite da vam se bilo šta nađe na putu, uključujući vaše dosadašnje iskustvo i vještine. Možda ćete se u početku malo mučiti sa određenim stvarima, ali vjerujem da sve vještine koje su vam potrebne za rad u ovoj oblasti mogu biti naučene ukoliko se trudite dovoljno i ukoliko to zaista želite.

-itkarijera.ba

(Visited 96 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments