Bečki naučnici istražili utjecaj pametnih telefona na način hoda

5 feb

Nedavno provedena studija pokazuje kako korištenje pametnog telefona tokom kretanja dovodi do promjene načina hoda. Dugoročni efekti mogu biti štetni.

Današnji život je teško zamisliti bez pametnog telefona, a mnogi ga koriste i tokom svakodnevnog kretanja. Novo istraživanje od naučnika sa visoke stručne škole FH-Campus Wien otkriva kakav utjecaj upotreba pametnog telefona tokom kretanja ima na tijelo, hod i zglobove.

Naučnici su upoređivali normalan i nepromijenjen hod sa hodom uz korištenje pametnog telefona. Studija koju je objavio renomirani časopis Heliyon provedena je u jednom od najsavremenijih interaktivnih laboratorija za analizu hoda i svakodnevnog ljudskog pokreta u stvarnom vremenu. Ispitanici su hodali na posebnoj traci ispred ekrana na kojem je projektovano virtuelno okruženje. Paralelno su ispitanici rješavali matematičke zadatke, jednom u glavi, jednom zu pomoć pametnog telefona.

Rezultati studije pokazuju da se tijelo pri korištenju pametnog telefona prebacuje u specifični sigurnosni način rada. Brzina koraka se smanjuje, a istovremeno dolazi do povećanja širine koraka. Iako ovi manji, širi koraci smanjuju opasnost od pada, oni takođe dovode do većeg opterećenja na vanjskoj strani zgloba koljena. To dugoročno može dovesti do trajnih oštećenja: hrskavica i meniskus mogu izgubiti otpornost tokom godina, što u najgorem slučaju može uzrokovati artrozu, predviđaju istraživači.

Ova saznanja omogućuju stručnjacima na području fizioterapije, sporta, nutricionizma i tehnologije da razvijaju aplikacije i pametne sisteme, te provode temeljna istraživanja usmjerena na njihovu primjenu.

-mreza-mira.net

(Visited 20 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments