Beč gradi inovativni dječiji kulturni centar

2 dec

 

Shvatajući važnost pristupa kulturnim aktivnostima u razvoju djece, Beč otvara novi dječiji kulturni centar koji će sadržavati dječiji muzej, dječiju biblioteku, laboratorije i ateljee za najmlađe i njihove porodice.
Kroz razne događaje i radionice, novi kulturni centar će poticati djecu do 14 godina da prošire svoje vidike putem nauke i umjetnosti, s ciljem stvaranja mjesta susreta za djecu i mlade iz raznolikih zajednica.

Na površini od 3500 m2, novi kulturni centar za djecu će biti prostor za istraživanje umjetnosti, kulture i nauke. U sklopu centra će svim dobnim skupinama nuditi raznolik program, kao na primjer prostor za igru posebno prilagođen motoričkim i kognitivnim vještinama djece do šest godina. Djeca starijih uzrasta mogu uživati u dječijim umjetničkim i naučnim radionicama u posebno prilagođenim ateljeima i laboratorijama. Osim toga je planirana izgradnja dječije biblioteke, vjerujući da knjige potiču maštu, usvajanje jezika i samostalno razmišljanje.

Zamjenik gradonačelnika i član gradske vlade Grada Beča za obrazovanje i mlade, Christoph Wiederkehr, naglasio je da Beč nastoji da bude grad koji je najbolje prilagođen djeci i koji podstiče njihov razvoj i participaciju.

Foto: © ZOOM Kindermuseum

– mreza-mira.net

(Visited 20 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments