Banja Luka se pridružuje delibarativnom talasu: prva skupština građana sa fokusom na mlade

6 feb

03.02.2024. godine Grad Banja Luka je pokrenuo svoju prvu Skupštinu građana – time postajući druga lokalna vlast u Bosni i Hercegovini koja se upušta u delibarativni proces uz podršku Kongresa. Skupština okuplja 35 nasumično odabranih građanki i građana koji će tokom tri vikenda razmatrati temu podrške mladima kroz preduzetništvo, te predložiti preporuke gradskim vlastima.

Osnaživanje lokalnih zajednica i mladih kroz delibarativne procese ključan je korak ka izgradnji jače demokratije i održive budućnosti za ljude u Banjoj Luci i za generacije koje dolaze i ostaju,” istakao je predsjednik Doma lokalnih vlasti Kongresa Bernd Vöhringer na otvaranju Skupštine. On je pohvalio napore grada u organizaciji procesa kao i izbor teme.

“Skupština predstavlja odličnu priliku da se čuju glasovi mnogih mladih ljudi o veoma aktuelnoj temi za njih, kako za grad tako i za državu, i uvjeren sam da će kvalitet i raznovrsnost preporuka biti veoma korisni za gradske vlasti”, zaključio je.

Ovim delibarativnim i inkluzivnim procesom, Banja Luka se pridružuje Mostaru u postavljanju Bosne i Hercegovine na čelo inovativnih demokratskih praksi učešća na jugoistoku Evrope.

Ova aktivnost se organizuje u okviru projekta „Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“ kojeg sprovodi Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u sklopu Akcionog plana Savjeta Evrope za Bosnu i Hercegovinu 2022.-2025. Projekat ima za cilj poboljšati kvalitet lokalne demokratije i stvoriti mogućnosti za građane da se uključe u inovativne participativne procese u Bosni i Hercegovini. Također, promoviše nove demokratske pristupe, otvorenu vlast, javnu etiku, transparentno i inkluzivno kreiranje lokalne politike u zemlji.

Kongresov izvještaj o primjeni deliberativnih metoda u opštinama i regijama u Evropi   

Web stranica posvećena Skupštini građana Banje Luke

FLICKR GALERIJA

– mreza-mira.net

 

(Visited 19 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments