Anesa Džano: Kroz IT ispoljavam svoju kreativnost

3 sep

Anesa Džano radi u kompaniji Mistral na poziciji Quality Assurance Engineer i predvodi čitavu grupu stručnjaka iz te oblasti. Anesa je govorila o svom karijernom putu, prvim odlukama i studentskim danima te narednim koracima i planovima za budućnost

Možete li nam reći kako Vas je život odveo u IT industriju?

Iskreno, rad u IT industriji nije bio moj prvobitni izbor. Završila sam Srednju ekonomsku školu u Sarajevu i uvijek sam sebe zamišljala kako radim u nekoj banci. Sredinom četvrtog razreda, dvoumila sam se između arhitekture i ekonomije da bih na kraju zapravo izabrala Elektrotehnički fakultet, jer sam shvatila da to nudi jako perspektivnu budućnost. Upisala sam smjer Računarstvo i informatiku, a na trećoj godini studija sam htjela probati nešto novo i pronaći način za dodatno usavršavanje pored fakulteta. Prijavila sam se na API Lab praksu koja je trajala 4 mjeseca nakon koje je uslijedilo zaposlenje u kompaniji Authority Partners. Poslije toga sam upisala i završila master studij na Elektrotehničkom fakultetu. Bilo je jako izazovno studirati i raditi paralelno. U međuvremenu sam se pridružila kompaniji Mistral, gdje trenutno radim na poziciji Quality Assurance Engineer.

Koji su zadaci u okviru Vašeg posla?

Ja kontinuirano osiguravam da softver koji se proizvodi bude visoke kvalitete i da krajnji korisnici budu zadovoljni istim. Sudjelujem u cjelokupnom procesu analize, testiranja i održavanja softvera. Također, zadužena sam za pripremu testne dokumentacije, različitih testnih scenarija, te identifikaciju i praćenje rješavanja eventualnih grešaka ili nedostataka softvera.

U Mistralu radim oko dvije i pol godine i mogu reći da sam dosta toga naučila. Sviđa mi se što ima prostora za inovativnost, iskazivanje kreativnosti i mogućnost usavršavanja. Zahvaljujući tome, unaprijedila sam svoje vještine i stekla nova znanja kroz dodatnu internu i eksternu edukaciju u koju naša kompanija dosta ulaže.

Koje su prednosti rada u IT sektoru?

IT zanimanje je idealno za osobe koje ne žele biti statične, već teže konstantnim promjenama i napretku. Ova industrija je jako perspektivna i postoji dosta smjerova kojima se može krenuti. Određeni period možete slijediti jedan karijerni pravac, a zatim se odlučiti za nešto potpuno drugo unutar ove branše. Dakle, ukoliko želite nešto novo probati, uvijek imate mogućnost. Neke od prednosti su i odlični uslovi za rad koji su karakteristični za uspješne kompanije poput Mistrala. Izdvojila bih mogućnost rada od kuće, fleksibilno radno vrijeme i inspirativno radno okruženje.

„IT je idealno zanimanje za sve one koji vole dinamičnost i promjene.“

Gdje se vidite za par godina?

Narednih nekoliko godina se vidim na poziciji na kojoj sam trenutno. Smatram da postoji mnogo mogućnosti i zaista ne bih voljela da propustim brojne prilike koje mi se nude. Za sada sam jako zadovoljna i drago mi je što Mistral cijeni moju kreativnost i inovativnost.

Da li imate neki savjet ili poruku za kraj?

Svi oni koje se žele baviti IT zanimanjem ne trebaju se plašiti niti obeshrabrivati zbog same kompleksnosti tog posla. Ovo se posebno odnosi na žene, zbog činjenice da su muškarci zastupljeniji u ovoj industriji. Uz trud i veliku želju sve se može.

„Budite odvažni i nemojte propuštati bezbrojne šanse za izgradnju bogate karijere.“

-itkarijera.ba

(Visited 56 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments