Aktivisti u Nepalu su od plastičnih vreća napravili mapu Mrtvog mora

3 jan

Mladi Nepalci stvorili su u srijedu mapu Mrtvog mora koristeći plastične vreće, u pokušaju da postave novi svjetski rekord i podignu svjesnost od golemih količina plastičnog otpada koje zagađuju svjetske okeane.

Volonteri su vezali 100.000 korištenih plastičnih vreća na metalnoj rešetki dugoj 20 metara i visokoj pet metara, oblikovanoj poput Mrtvog mora, na otvorenom prostoru u centru Kathmandua.

Pokušaj obaranja rekorda izveden je pod parolom “Jedno mrtvo more je dovoljno”.

– Odlučili smo uvezati plastične vreće i i sačiniti mapu Mrtvog mora kako bismo raširili svjesnost od minimiziranja upotrebe plastike u svijetu – izjavio je Surgeon BC, iz Stem fondacije Nepal, grupe koja je organizirala događaj, za AFP.

Globalna proizvodnja plastike u rapidnom je porastu, a trenutno iznosi više od 400 miliona tona godišnje.

Procjenjuje se da da dva do pet posto plastičnog otpada završi u okeanima, od kojih se veći dio raspada u male čestice koje truju morski život.

Trenutni rekord najveće svjetske skulpture od plastičnih vreća postavljen je u aprilu 2012. kada je više od 200 singapurskih dobrovoljaca oblikovalo 68.000 plastičnih vreća u formu hobotnice, sudeći po Guinnessovoj knjizi rekorda.

Nepalska grupa saopćila je da će sada podnijeti zahtijev, uz prateće video dokaze, Guinnessovoj knjizi rekorda.

 

bljesak.info

(Visited 16 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments