Ajda Marić: Ambasador žena u STEM-u

25 feb

Ajda Marić je 26-godišnja Mostarka, koja karijeru gradi u NSoftu.

Ajda je Senior Backend Developer i team Lead NSoftovog tima Sports. U NSoft je došla slučajno, radeći prije pet godina, kao studentica, na projektu iza kojeg je stajao tim NSoftera. Dokaz je kako žene u STEM-u nisu mit i da nije neophodno da imate 50+ da biste bili Senior.

LOLA: Šta je, zapravo, posao nekoga ko je Senior Backend Developer/ka i uz to Team Lead?

AJDA: NSoft populacija nije naročito luda za titulama, ali kako je u svakoj iole ozbiljnoj organizaciji neki vid hijerarhije nužan, tako sam ja završila sa ta dva zvučna prefiksa u potpisu maila.

Kao Backend Developer, razvijam i održavam kompleksna betting rješenja, sa korisnicima na obje hemisfere. Rad na distribuiranim sustavima, koji inkrementalno rastu, proširuju skup funkcionalnosti koje nude i dostupni su 24/7, zahtjeva konstantna unapređenja i optimizacije, ali to je dinamika koja mi paše. U osnovi, adrenalina zbog kojeg volim svoj posao ne manjka.

LOLA: Kao Team Lead okrenuta si ka biznis i organizacionoj strani?

AJDA: Kao Team Lead, ideja je da su biznis zahtjevi, kojima, skupa sa projekt menadžmentom, dodjeljujem prioritete, kvalitetno razrađeni prije nego ih preuzme dev ekipa. Osluškujem šta u svakodnevnom radu predstavlja problem ljudima u timu i te probleme, stalnim unapređenjem procesa, pokušavam otkloniti. Dosta je oblasti djelovanja uključeno: biznis strana, drugi dev timovi, suradnja sa Quality Assurance timom, operacije… Žongliranje između tehničkih i voditeljskih dužnosti su najveći izazov kada paralelno obavljate ove dvije funkcije.

Volim se sa kolegama našaliti pa za naš tim Sportaša (a.k.a. Team Sports) reći da je ogledalo koda koji pišemo: strukturiran, stabilan i bez konflikata.

NSoft je u posljednjih par godina rastao po impresivnim stopama – toliko da smo tri godine za redom na Deloitte-ovoj listi najbrže rastućih kompanija u ovome dijelu Europe. Radi toga smo svjesni da nam je struktura potrebna i iako nisam SPOC ( Single Point of Contact) Sportaša, ipak na mene spada najveći dio komunikacije i koordinacije da bih rasteretila ostatak ekipe i da bismo osigurali kvalitetan protok informacija prema drugim timovima – posebno ako radimo na nekom većem projektu.

“Naš tim je ogledalo koda koji pišemo: strukturiran, stabilan i bez konflikata.”

LOLA: S obzirom na to da se smatra kako je svijet developera rezervisan za muškarce, kako se jedna žena odlučila na ovo zanimanje? Koliko je, po tvom mišljenju, teško ženi da napreduje u tom svijetu?

AJDA: Nisam jedan od onih “voljela sam matematiku od malena” tipova. U 18. godini, kada je došlo vrijeme za odluku o nastavku školovanja, nisam imala izražene afinitete prema nekoj oblasti, ali sam, zbog rastućeg potencijala i širine tech struke, pomislila da bi tu moralo biti nešto u čemu ću se pronaći. Ne moram ni napominjati koliko mi je danas drago što se tako nespektakularan ulazak u IT svijet pokazao kao pun pogodak, do te mjere da se teško vidim negdje drugo. Tek kasnije, shvatila sam poveznicu – ja sam problem-solving tip ličnosti, a informatika je egzaktna nauka. Postoji više rješenja problema, ali je na kraju očekivani rezultat uvijek jedinstven.

Možda baš zbog tog “skoka na glavu”, nisam se nikad pretjerano obazirala na percepciju IT svijeta kao rezervisanog za muškarce, iako sam kroz fakultet i posao okružena pretežno muškom populacijom. NSoft je “operisan” od podjela bilo koje vrste (dijelimo se samo na osnovu toga gledaš li Game of Thrones ili ne), tako da Vam, na sreću, ne mogu iz prve ruke pričati o iskustvu borbe sa predrasudama baziranim na spolu. Smatram da se odlučna individua može znanjem i sposobnošću ostvariti u bilo kojem zanimanju i bez posebnog tretiranja.

LOLA: Zašto je NSoft najjače sidro koje te trenutno održava u gradu na Neretvi?

AJDA: Odlično sročeno pitanje. NSoft ti pruža alternativu – pruža ti, rekla bih paralelni svemir. Koliko god nepovoljna politička i socijalna situacija bila, i šta god tog trenutka bilo dnevno-politički aktuelno, mi biramo da nas ne dotiče. Na radnom mjestu sam okružena pozitivnim ljudima i energijom, pa jedni drugima služimo kao štit kroz koji sivilo svakodnevnice teško dopire. Mislimo da se zajedničkim snagama može promijeniti slika koju Mostar šalje u svijet. Firma iz relativno male sredine, čiji je partner Sportradar, koja gradi respektabilan imidž u betting industriji na globalnom nivou i kroz društvenu angažiranost stvara kvalitetan kadar, u drugi plan baca podijeljeno školstvo, zdravstvo, politiku… IT grana u Mostaru iz dana u dan jača pa me raduje što će se kroz neko vrijeme sasvim sigurno tu usidriti još puno priča sličnih NSoftovoj.

LOLA: Kada bi te, ipak, život odveo na neku drugu stranu, gdje bi i zašto voljela da to i bude?

AJDA: Mislite na lijevu ili desnu stranu Mostara? (smijeh). I u poslovnom i u privatnom smislu bi to morale biti drastične okolnosti. Opcija odlaska van BiH bi došla u obzir, ako je privremena. Znate ono: odete u svijet, prikupite iskustva i prakse, proberete sebi najbolje i vratite se bogatiji. Sada se, ovdje gdje jesam, i profesionalno i privatno razvijam upravo u onakvu osobu kakva želim biti. I zadovoljna sam dosadašnjim progresom.

LOLA: Koliko je posao kojim se baviš nadogradnja onoga za šta si se školovala i da li te je to iskustvo na nekin način promijenilo?

AJDA: Rad u struci se nerijetko smatra privilegijom, ali u IT industriji to definitivno nije tako. Na globalnom nivou se firme bore sa problemom deficita kvalitetnih kadrova. Formalno obrazovanje, kroz fakultet, ti zaista daje osnovu i strukturira te, no tek kada počneš raditi, ustvari počinje učenje. Suočavaš se sa stvarnim problemima, kreiraš proizvod koji ćeš ponuditi tržištu i odgovornost je velika. Kada rano uđeš u taj svijet “velikih igrača”, ranije sazriješ i stekneš osobine koje, što si stariji, sve više cijeniš.

LOLA: Na koji dio svoje dosadašnje karijere si naročito ponosna?

AJDA: Alert! Clichés ahead! Čini mi se da je dužina rada u velikom timu obrnuto proporcionalna sposobnosti pričanja u jednini, jer mi sve teže ide pričanje u prvom licu. Ali je stvarno svaki uspjeh koji je iza mene plod zajedničkog rada ljudi kojima sam okružena. Male pobjede svakog pojedinca u timu na kraju daju hrpu zadovoljstva, jer “happiness only real when shared”. Privatno sam ponosna što me posao promijenio u smislu da sam, pomjerajući vlastite granice, postala svjesna kapaciteta koje imam te time stekla veliku dozu samopouzdanja. Ajda iz srednje škole može biti ponosna na Ajdu iz NSofta.

LOLA: Postoji li nešto u čemu ti je, na poslovnom planu, želja da se okušaš?

AJDA: Svakako da bih se, u nekom kasnijem periodu života, htjela okušati u samostalnom businessu. Trenutno, prija mi uloga koju imam zahvaljujući Lola pitanjima: da budem ambasador žena u STEM-u.

LOLA: A na privatnom?

AJDA: Za časove baleta u 26-oj mi je već kasno, jel da?

LOLA: Filmovi, serije, predstave, putovanja… Zašto jedan takav niz i šta bi uslijedilo da treba da ga nastaviš?

AJDA: Stres u IT profesiji je neizbježan, a i ne želite se prepustiti monotoniji i mehaničkom obavljanju posla pa je nužno to izbalansirati dobrom knjigom ili filmom na kraju dana. Vaš niz bih definitivno nastavila “koncertima”, pošto mi je muzika sastavni dio svakodnevnice.

Dolaskom u NSoft karijera zaposlenika se oblikuje isključivo u skladu sa znanjima i vještinama koje imate. Na nama je sve ostalo. Osiguravanjem prostora za napredak te sustavnim praćenjem zadovoljstva činimo sve kako bismo Mostar učinili novim/starim domom, a NSoft mjestom gdje ćete se manje mrzovoljno buditi ponedjeljkom. Svjesni kako prepreka uvijek ima, ostaje nam za truditi se što bezbolnijim učiniti njihovo prevazilaženje. Stoga, ukoliko želite raditi s Ajdom i prihvatiti nove izazove, javite nam se. Prilika uvijek ima kroz oglašene konkurse ili otvorenu aplikaciju.

lolamagazin.com (Jelena Pralica)

 

(Visited 24 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments