8 aktivnosti sa knjiškom tematikom koje moraju biti dio života svakog bibliofila

14 sep

Da biste bili pravi i nepopravljivi ljubitelj knjige, morate jesti, piti, disati i živeti knjige 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Iako je srž bibliofilije čin čitanja, ima još mnogo toga u svetu knjiških moljaca što se ne vidi na prvi pogled. Nasuprot nekim mišljenjima, knjiška kultura je prilično raznovrsna u smislu onoga što ima da ponudi. Evo 15 različitih knjiških aktivnosti koje prevazilaze povremene razgovore o knjigama i entuzijastima daju priliku da učestvuju u dešavanjima i projektima koji inspirišu, zabavljaju i često su magični.

Prisustvujte razgovoru sa autorom

Jedno je čitati knjigu vašeg omiljenog autora, a potpuno je drugo iskustvo kada vam je čita sam autor. Pa, makar jedan deo. Razgovori sa autorima i potpisivanja knjiga predstavljaju savršenu priliku za čitaoce da ostvare lični kontakt sa njima. Da ne biste propustili razgovor sa omiljenim piscem, pratite sajtove izdavača ili se u najbližoj knjižari raspitajte o planiranim posetama autora.

Zaposlite se u knjižari

Pitajte bilo kog bibliofila, i reći će vam da mu je rad u knjižari posao iz snova. Posao nije lak, da se razumemo, ali ume neverovatno da ispuni čoveka. Neobavezni razgovori sa mušterijama o omiljenim knjigama, prilika da se preporuče naslove koji nisu obavezno bestseleri i okruženost knjigama po ceo dan stvaraju neku vrstu euforije koja knjiške moljce održava u životu. Isto tako, ne zaboravimo bibliosmiju, jednu od onih magičnih knjiških reči, koja označava uživanje u mirisu knjiga, što vam je na dohvat ruke kada radite u knjižari.

Ostanite u krevetu i čitajte ceo dan

Čisto je blaženstvo ostati kod kuće ceo dan i samo ležati u krevetu i čitati stranicu za stranicom uzbudljive knjige. Jako dugo je ovo bila samo pusta želja knjigoljubaca, ali kada nas je kovid 19 primorao da ostanemo kod kuće, bibliofili mogu sebi ispuniti ovu želju bez osećaja krivice zato što zapostavljaju posao. Kada već govorimo o ležanju, možete posetiti i hotel sa književnom tematikom kada se stanje popravi i odsesti u sobama koje odaju poštovanje knjigama na elegantan, otmen i ponekad neobičan način.

Učlanite se u knjiški klub

Iako je divno razgovarati o knjigama i slikati ih za instagram, zbog jednostranosti komunikacije na društvenim mrežama nije lako podrobnije porazgovarati o nekom best-seleru. I zato je divno za ljubitelje knjiga da se učlane u knjiški klub u stvarnom životu, jer tamo čitaoci mogu da do detalja razmenjuju mišljenja o određenoj knjizi.

Uživajte u kupovini predmeta koji podsećaju na knjige

Da biste se mogli zvati vernim bibliofilom, morate na policama, pored knjiga, imati još nešto. Bilo da je to privezak u obliku knjige, kratka proza nekog pesnika sa ulica Pariza ili majica sa citatom iz vašeg omiljenog romana, knjiški rekviziti mogu da osveže vašu policu i druge učiniti ljubomornim na vaš prefinjen ukus.

Organizujte zabavu sa knjiškom tematikom

Šta može biti zabavnije od rođendanske zabave sa knjiškom tematikom? Torta u obliku knjige sa tvrdim povezom je neizostavna, a decu i odrasle možete zabaviti igrama sa popularnim naslovima. Da biste stvar učinili još zanimljivijom, zamolite goste da dođu obučeni u likove iz knjiga i uzvratite im poklonima u vidu poklon-vaučera za obližnju knjižaru.

Učestvujte u razmeni knjiga „tajni Deda Mraz“

I dok svaki čitalac oseti nemerljivu sreću kada dobije novu knjigu, i u poklanjanju knjiga ima beskrajnog zadovoljstva. Razmena knjiga, pogotovo anonimna, lako se organizuje među prijateljima, kolegama, pa čak i pratiocima na društvenim mrežama. Pored dobijanja i davanja knjiga, razmena „tajni Deda Mraz“ je odličan način da otkrijete nove autore i žanrove, neke od kojih nikada ne biste sami uzeli da čitate.

Promenite raspored knjiga na polici

Sređivanje prepune police je jedna od omiljenih aktivnosti za knjiškog moljca. Međutim, kada završite, šta onda? Pa, možete pristupiti aktivnosti na razne načine i uvek je zabavno uneti neku promenu na svakih nekoliko meseci. Možete poređati knjige po azbučnom redu, po žanrovima, po boji hrbata, nasumično, ili budite avanturisti i okrenite ih tako da se ne vidi naslov. Ovako je svaka knjiga koju odaberete misterija.

Autor: Raghav Modi

(Visited 25 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments