7 poslovnih lekcija koje bi trebalo da naučite prije 30.

13 nov

 

Osnivanje biznisa, ili čak uključivanje u posao kao profesionalac, može biti zastrašujuće kada ste mladi. Možda o poslu imate znanje iz škole, knjiga ili praktičnih savjeta koje ste pronašli na internetu, ali postoji velika razlika između razumijevanja osnova poslovanja na papiru i sticanja mudrosti kroz realno iskustvo.

Sajt firme Proeduca navodi neke od najvažnijih poslovnih lekcija koje trebate da naučite dok ste još uvijek u dvadesetim.

1. Pravi ljudi su vrijedni svakog truda.

Gotovo je nemoguće da sami izgradite uspješan posao. Čak i ako ste samostalni preduzetnik, pored vas će biti mentori, partneri, prodavci i vršnjaci koji će vam pomoći da ostvarite svoju dugoročnu viziju.
Ova lekcija će vam pomoći da ne gubite vrijeme na pogrešne ljude i pružiće vam više vremena za rad sa najboljim ljudima koje pronađete.

2. Pravićete greške- i to je uredu

Bez obzira koliko znate ili koliko se pripremate, neuspjeh će biti neizbježan za vas. Vaš biznis možda postane uspješan, ali postoji i mogućnost da se vaše strategije i kampanje sruše i sagore, kao i da su vaše ideje u potpunosti neostvarive. Suočavanje sa neuspjehom uz razumjevanje zašto se desio je neizbježno. Ovo treba posmatrati kao lekciju i priliku za poboljšanje, a ne kao znak da biste trebali u potpunosti odustati.

3. Vaš najvrijedniji resurs je vrijeme

Izreka “vrijeme je novac” pogodna je metafora za opisivanje moći koju vrijeme ima kada ga posmatramo kao resurs. Ovo djeluje u nekoliko različitih dimenzija. Na primjer, što ranije pokrenete neki biznis više ćete imati vremena da se radite na poboljšanju svog poslovanja, da koristite benefite svog uspjeha i više ćete imati vremena da radite na određenom projektu.

Osim toga, dan ima tačno određen broj sati i način na koji provodite ove sate ima direktan uticaj na uspjeh vašeg projekta. Što prije naučite ovu lekciju, više ćete uštediti.

4. Komunikacija može da spriječi ili popravi gotovo svaki problem

Moć komunikacije se ne može potcijeniti. Proaktivno komuniciranje može spriječiti razvoj gotovo bilo kojeg problema – jasnim objašnjavanjem stvari, postavljanjem čvrstih očekivanja i ublažavanjem nesporazuma. Dobro komuniciranje takođe vam može pomoći da riješite bilo koji problem, bilo da se izvinite, nađete uzajamno prihvatljivo rješenje ili objasnite okolnosti.

5. Perfekcionizam je neprijatelj napretka

Zbog ubrzanog poslovnog okruženja u kojem živimo, čekanje da se krene naprijed sa novom inicijativom, jer nije baš savršena, može značiti neuspjeh te inicijative. Fleksibilna i adaptivna preduzeća koja pokazuju razumijevanje prema promjenama i koja prihvataju da se stvari mogu testirati i optimizovati su ona koja uspijevaju.

Nikada nećete postići savršenstvo iz prvog pokušaja.

6. Sve ideje moraju biti ukorijenjene u praktičnosti

Bez obzira koliko vam je ideja dobra, originalna ili privlačna, ona je vrijedna koliko je praktična. Na primjer, ako imate viziju nevjerovatnog videa, ali nemate resurse da biste ga na kvalitetan način proizveli, morate da odustanete od ideje.

Isto se može reći za bilo koju poslovnu ideju- možda imate revolucionarni novi koncept za preduzeće, ali ako ne postoji način da ga učinite izvodljivim ili profitabilnim, nećete moći da pređete na bilo koji oblik izvršenja. Ponekad najbolje ideje mogu propasti zbog nedostatka praktičnosti.

7. Uvijek možete više uraditi i više naučiti

Bez obzira koliko znate ili koliko mislite da znate, uvijek ima prostora da se nauči više. Uvijek možete više da se potrudite da budete bolji vođa i bolji preduzetnik, a uvijek će se postojati potreba za sticanje novih vještina i znanja.

Što ranije naučite ove poslovne lekcije imaćete više vremena da ih praktikujete u svom okruženju i da umanjite posljedice određenih neuspjeha. Nikada nećete biti savršeni, tako da ne treba da se brinete ako pogriješite.

 

– /ba.ekapija.com/

(Visited 133 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments