7 načina da unaprijediš svoj CV

18 mar

Bilo da si student ili ne, CV je jedna od najvažnijih stavki kod dobijanja posla, praksi, stipendija pa i nagrada. On je prva, a često i jedina prilika da se predstaviš i izdvojiš među svim ostalim kandidatima. Da ne bi gubio sate pretražujući internet, donosim ti savete kako da napišeš zaista dobar CV.

1. Sadržina CV-a

Bez obzira iz kog razloga pišeš CV, on ne bi trebao da bude duži od dve strane A4 formata sa upotrebom najviše dva različita fonta., a sama sadržina treba da obuhvati:

  • Lične podatke – pored imena, prezimena, adrese i datuma rođenja, ne zaboravi da navedeš i kontakt podatke u vidu email adrese i telefona. Takođe ovaj deo bi trebao da sadrži i fotografiju na kojoj izgledaš profesionalno i pristojno.
  • Obrazovanje – obrazovanje kao i radno iskustvo treba navesti u obrnutom redosledu, stavljujući ono najskorije na prvo mesto i tako redom. Navedi ustanovu koju si pohađao, zvanje koje si stekao i godinu sticanja zvanja.
  • Radno iskustvo/prakse/kursevi/obuke – u ovom delu treba da navedeš kompanije/organizacije/ustanove kod kojih si stekao radno iskustvo. Zatim, poziciju, zaduženja i obaveze na kojima si radio, kao i godinu sticanja iskustva.
  • Rad na računaru – pored navođenja veština koje poseduješ, dobro je da navedeš i nivo znanja. Ovaj deo je naročito važan za poslove u IT industriji gde se očekuje da ovaj deo sadrži programske jezike, tehnologije i alate koje poznaješ i sa kojima si imao nekog iskustva.
  • Strani jezici – jasno je da treba da navedeš sve jezike kojima se služiš, kao i koliko dobro poznaješ taj jezik. Najčešće se navode osnovni, srednji ili napredni nivo, ali savetujem ti da umesto toga navedeš svoj nivo znanja na osnovu Zajedničkog evropskog okvira za žive jezike (eng. Common European Framework – A1, A2, B1, B2, C1, C2). Ukoliko ne znaš na kom si nivou, u većini škola stranih jezika možeš da uradiš besplatno testiranje.
  • Nagrade i priznanja – kao i kod obrazovanja, dosadašnja dostignuća navedi u obrnutom redosledu, počevši od najskorijeg. Navodeći kakvu nagradu/priznanje si dobio, od koga i koje godine.
  • Ostalo – u ovom delu obično se navode neke lične osobine, hobiji i ono što smatraš bitnim, a nisi ranije naveo. Preporučljivo je da umesto navođenja samih osobina (kao što su komunikativan, timski igrač i sl.) navedeš hobije, volonterska iskustva ili neke aktivnost čiji su sastavni deo upravo osobine koje želiš da prikažeš.

Sve navedeno je naravno podložno izmenama u skladu sa svrhom aplikacije i zahtevima u konkursu.

2. Za koga pišeš CV?

Jedna od najvećih grešaka je napisati jedan CV i poslati ga na stotinu različitih adresa nadujući se da će negde to „proći“ i da će te pozvati u sledeći krug selekcije. Svaki oglas, bez obzira da li je za istu poziciju ili stipendiju u istoj oblasti, treba da pročitaš pažljivo jer ćeš u njemu najbolje saznati šta je to što se od tebe očekuje, a samim tim i kako da se najbolje predstaviš.

3. Ne navodi informacije koje nisu istinite

Iako možda nemaš (dovoljno) radnog iskustva, veština ili znanja, nikako nemoj da izmišljaš informacije, pre svega jer će te o svemu što navedeš u CV-u pitati ukoliko prođeš u dalju selekciju. A pored toga, nije neuobičajeno da traže diplomu/uverenje/sertifikat za nešto što si naveo.

4. Jezik, gramatičke i pravopisne greške

Ukoliko u konkursu nije navedeno na kom jeziku treba da bude CV, preporučljivo je da ga pišeš na jeziku na kom je napisan i sam konkurs. Podrazumeva se da dobro proveriš gramatiku i pravopis i ispraviš sve greške koje si napravio. U tome ti može pomoći da drugoj osobi daš da pročita tvoj CV.

5. Kvalitet ispred kvantiteta

CV nije dokument u kojem treba da navedeš sve što znaš i čime se baviš jer tako smanjuješ preglednost dokumenta sa informacijama koje su suvišne. U konkursima za posao/prakse i za stipendije/nagrade su tačno navedeni pozicije,uslovi i oblasti za koje su otvoreni, ali i šta se očekuje od kandidata. U skladu sa tim najbolje ćeš predstaviti sebe navodeći ono što je relevanto baš za konkurs na koji apliciraš.

6. Koristi PDF format umesto Word-a

U najvećem broju slučajeva za kreiranje CV-a koristi se Microsoft Word, pa se on najčešće i prosleđuje kao Word dokument. Razlog zbog kojeg ovo može biti loše jeste taj što nikada ne znaš kako će CV izgledati kada se otvori u verziji koja se razlikuje od tvoje ili koja nema instaliran font koji si koristio. Zato je najbolje da dokument sačuvaš kao pdf i budeš siguran da će biti baš onakav kako si ga napisao.

7. Naziv dokumenta

Na kraju kada je CV napisan, ne zaboravi da ga adekvatno imenuješ. Ako u samom konkursu nije navedeno kako treba da glasi naziv dokumenta, preporuka je da navedeš Ime Prezime CV (npr. Marko Marković CV.pdf).

Uvek imaj na umu da pišući CV odgovaraš na to zbog čega si baš ti najbolji kanditat. A kako CV gotovo nikada nije jedini dokument koji vam je potreban prilikom apliciranja, u narednim tekstovima podeliću sa vama savete za pisanje motivacionog i propratnog pisma, kao i pisma preporuke. Sve navedeno pomoći će ti da prođeš u sledeći krug i dobiješ priliku da zablistaš na intervjuu.

Izaberidazivis.com

(Visited 393 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments