6 savjeta kako snimati profesionalne video materijale pametnim telefonom

2 avg

Želiš snimati zanimljive video filmove za YouTube ili društvene mreže, no nemaš novaca za kupnju profesionalne video opreme? Pitaš se je li moguće kamerom pametnog telefona snimati odlične video materijale koje ćeš kasnije pretvoriti u film? Kako u potpunosti iskoristiti potencijal koji donosi kamera na pametnom telefonu?

Snimanje video uradaka nikada u povijesti nije bilo lakše, jednostavnije i pristupačnije. Moderni pametni telefoni opremljeni su kvalitetnim sustavom kamera – koji omogućava vrlo kvalitetne video materijale u svakoj prilici. Ako nemate novaca za profesionalnu kameru, objektive i stabilizatore – snimanje pametnim telefonom nameće se kao odlična alternativa.

Iako je razlika u kvaliteti materijala između profi kamere i pametnog telefona još uvijek velika, činjenica je da se kvalitetni video materijali mogu snimiti i pametnim telefonom. Dovoljne je poštivati neka pravila kinematografije kako bi snimka ispala sjajno i kako biste vi i vaši pratitelji bili zadovoljni snimljenim.

Snimanje pametnim telefonom posebno je pogodno za putnike i ljude koji vole istraživati prirodu i svijet. Naime, njima je često ne praktično nositi velike torbe s kamerama i stabilizatorima – pa se telefon nameće kao super rješenje. No, tu su i mnogi drugi koji vole zabilježiti neke spontane trenutke – kojima također telefon više odgovara.

Želite li snimati primamljive, kvalitetne i pomno osmišljene video uratke koji će izgledati kao snimljeni profesionalnom kamerom – morate slijediti određene pravila. U nastavku teksta donosimo vam čak 6 super trikova kako snimiti kvalitetan film uz pomoć pametnog telefona:

Nabavite pametni telefon s kvalitetnim kamerama

Vjerojatno već posjedujete neki telefon s kvalitetnim kamerama, koji će vam omogućiti snimanje super video materijala – što je odlično. Ako nemate pametnih telefon s kvalitetnim kamerama, svakako potražite što se sve nudi na tržištu – i odaberite one uređaje koji su recenzenti opisali kao telefone s najboljim sustavom kamera.

Što se tiče konkretnih prijedloga, uvijek dobra opcija su flagship uređaji poznatih brendova kao što su Samsung, Apple, Huawei, itd. Sjajan posao s kamerama na svojem najnovijem uređaju odradio je i Xiaomi, a tu su i još neki drugi uređaji koji nude iznimno dobre kamere. Recenzije kamera i kvalitetu stvarnih video materijala moguće je pronaći na YouTubeu – upisivanjem imena telefona i dodavanjem fraza “review” ili “cinematic video”.

Ako još uvijek ne vjerujete da je snimanje kvalitetnih video materijala pametnim telefonom nemoguće – onda svakako pogledajte novi film Stevena Soderbergha “High Flying Bird” koji je sniman na iPhone 8 uređaju i izgleda fantastično. Sada više nemate izgovora jer i najveći svjetski filmaši okreću se snimaju s pametnim telefonom – pa je red i na vama.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Koristite stabilizator

Iako moderni pametni telefoni dolaze s vrlo kvalitetnom stabilizacijom slike, činjenica je da je stabilnu sliku na pametnom telefonu puno teže postići nego s kamerom. Prvi razlog su same dimenzije uređaja – jer pametni telefon je malen i lagan što baš i ne pogoduje stabilizaciji tijekom snimanja. Drugi razlog je naš odnos s telefonom – kada koristimo kameru fokusirani smo na to da je ona mirna, no s telefonom se ponašamo znatno drugačije – i gotovo uvijek se migoljimo i rotiramo.

Na tržištu danas možete pronaći mnoštvo kvalitetnih i manje kvalitetnih stabilizatora za pametne telefone. Neki su stabilizatori maleni toliko da će stati u vaš džep, dok drugi mogu biti puno veći  (veličine podlaktice) te samim time nude puno više mogućnosti. I jedni i drugi stabilizatori pomoći će vam u stabilizaciji slike prilikom snimanja – tako da je zapravo svaki stabilizator dobar izbor. Ipak, preporučujemo da pogledate DJI Osmo Mobile 3 te Zhiyun smooth 4 – dva najpopularnija stabilizatora trenutno na tržištu. Važno je naglasiti da stabilizatori osim stabilizacije slike donose i razne napredne načine rada (rotacije, pomake, prijelaze) koji će vašem filmu udahnuti dašak profesionalizma.

 

Instalirajte aplikaciju za snimanje

Iako postoje zagovornici ideje da je dovoljno snimanje sa standardnom aplikacijom koja dolazi s pametnim telefonom, činjenica je da vam profi aplikacija može pružiti puno više. Prilikom snimanja prije spomenutom Soderberghovog filma, ekipa je na pametnom telefonu koristila FiLMic Pro aplikaciju. Zahvaljujući toj aplikaciji dobili su bolju i jednostavniju kontrolu nad postavkama kamera i pametnog telefona.

Aplikacija vam može znatno pojednostaviti snimanje, ali i poboljšati kvalitetu snimanja. Dakako, mogućnosti aplikacije ograničene su mogućnostima pametnog telefona – ne možete dobiti više nego što vaš pametni telefon nudi. Unutar aplikacije namijenjene snimanju postavke snimanja se lako i jednostavno prilagođavaju – i samom snimatelju znatno olakšavaju posao. Stoga, istražite najbolje aplikacije – i instalirajte ono što odgovara vama i vašem pametnom telefonu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Upoznajte svoj telefon i eksperimentirajte s postavkama

Većina korisnika pametnih telefona prilikom snimanja koristi automatske postavke – što je sasvim dovoljno žele li zabilježiti sebi važne spontane trenutke. No, vi ako se želite baviti kvalitetnim snimanjem filmova – morate isključiti automatske postavke i prebaciti se na ručni način snimanja. U tom ručnom načinu snimanja dobivate pregršt opcija i postavki s kojima se možete igrati – i koje će u končanici rezultirati kvalitetom video materijala.

Pametni telefoni u ručnom režimu rada uglavnom vam dopuštaju da prilagođavate shutter speed, aperture i ISO – čime možete značajno doprinijeti kvaliteti video materijala. Želite li maksimalno iskoristiti potencijal koje nude kamere vašeg telefona – morate svoj telefon (kamere) detaljno upoznati. Eksperimentirajte s raznim načinima rada i postavkama i ubrzo ćete shvatiti što najbolje dogovara vašim željama i idejama. Samostalno podešavanje postavki – jedan je od osnovnih preduvjeta za video na profesionalnoj razini.

 

Snimajte u 4K rezoluciji

Na tržištu smo dobili prve uređaje koji mogu snimati i više od 4K rezolucije, što će se vrlo vjerojatno u skoroj budućnosti prenijeti među raznim konkurentima te će postati svojevrsni must-have na flagship uređajima. No, do tada morate iskoristiti potencijal koji vaš uređaj ima – te snimati video uratke u najvećoj mogućoj rezoluciji. Zašto snimati u najvećoj mogućoj rezoluciji, kada će video na kraju biti objavljen u 1080p rezoluciji?

Snimanje video materijala u 4K rezoluciji donosi kvalitetu koju kasnije možete prema potrebi “razvodniti”. Naime, u 4K načinu snimanja kamera kupi sve te silne detalje koje vidi oko sebe i na taj način stvara detaljniji i bolji prikaz. To vam otvara kasnije puno mogućnosti u montaži – gdje možete eksperimentirati i igrati se s raznim postavkama. Dakle, snimajte u 4K, a eksportirajte filmove u 1080p rezoluciji – koja je sasvim dovoljna za YouTube i ostale digitalne kanale.

Također, spomenut ćemo i kako je mudro odabrati 24 fps snimanje – ako želite da vaši filmovi izgledaju kao oni koje gledate na televiziji. U slučaju da snimate sportska događanja svakako koristite viši frame rate (npr. 60 fps), dok za usporene video materijale koristite najviši frame rate koji imate na raspolaganju (npr. 120 fps ili 960 fps).

 

 

 

 

 

 

 

 

Prilagodite rasvjetu

Rasvjeta je vjerojatno i jedan od najvažnijih detalja prilikom snimanja filmova. Generalno, o samoj rasvjeti postoje razne nauke i mnogo ćete toga trebati naučiti želite li raditi kvalitetne video filmove. Snimate li na otvorenom, mnogi će vam savjetovati kako je najbolje snimati u trenucima izlaska ili zalaska sunca jer tada rasvjeta najviše odgovara kvalitetnom prikazu boja na video materijalima.

S druge strane, snimate li u zatvorenom prostoru tada se možete igrati s rasvjetom – i eksperimentirati što nabolje odgovara vašim potrebama. U takvim uvjetima bit će vam potrebna rasvjetna tijela prilagođene nijanse boje. Rasvjetu možete kupiti u specijaliziranim trgovinama ili putem interneta – gdje će često znatno jeftinija. Ne zaboravite, kvalitetna rasvjeta razlikuje amatere od profesionalaca – stoga proučite lekcije o rasvjeti i saznajte što i kako treba raditi.

 

Zaključak

Snimanje video filmova putem pametnog telefona više nije stvar budućnosti – jer zahvaljujući kvalitetnim pametnim telefonima već danas imamo priliku snimati sjajne video materijale na našim malenim uređajima. Pametni telefon uglavnom donosi sjajne mogućnosti, ali su korisnici skloni tome da snimaju na automatskom načinu rada – koji se ne prilagođava u potpunosti onome što želite.

Iznad smo naveli nekoliko savjeta kako maksimalno iskoristiti potencijal koji donose kamere na pametnim telefonima. Zanimljivo je da se filmaši okreću snimaju s pametnim telefonima, odnosno bolje je reći – eksperimentiraju s tom tehnologijom. Činjenica da poznati filmaši putem pametnog telefona mogu snimiti film koji će se prikazivati na TV-u – samo je dodatan poticaj vama da se okušate u snimanju pametnim telefonom.

Spomenut ćemo za kraj još samo 3 stvari koje su važne, a nismo ih spomenuli prije u tekstu. Prvo, kvalitetu kamere i snimaka možete poboljšati kupnjom i dodavanjem leća koje se montiraju na kameru. Drugo, tretirajte pametni telefon kao profi kameru – i vaše će snimke biti kvalitetnije i profesionalnije. Treće, nije samo snimanje bitno za kvalitetan video – vrlo važnu ulogu igra i obrada video materijala nakon što snimanje završi.

Sada imate sve informacije koje su vam potrebne da se upustite u svijet filmaša koji snimaju na pametnim telefonima. Želimo vam puno sreće i uspješnih snimaka – i svakako iskoristite puni potencijal koji kamere vašeg telefona nude.

Piše: Marko Županić

-pcchip.hr

 

(Visited 146 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments