6 savjeta kako se riješiti ovisnosti o nezdravoj hrani

28 jun

Mnogi imaju problem s ukusnom hranom koja se čini kao pravi izbor kada je pred nama, ali kao greška kada završimo s njom. Uništava nam čistoću kože, željeni broj na vagi te, najvažnije, tjelesno zdravlje. Donosimo savjete za rješavanje ovoga problema.

 

Kako bismo se riješili ovisnosti o šećeru i nezdravoj hrani, moramo razumjeti način na koji ona djeluje na naše tijelo. Nezdrava je hrana vrlo unosan posao jer se temelji na principima stvaranja ovisnosti koji onda osiguravaju kompanijama da će se kupci vraćati po još. Izlučuje dopamin i endorfin, hormone koji potiču osjećaj sreće, iako imamo osjećaj da ta hrana ne radi ono što bi hrani trebao biti cilj – da nam utaži glad. Kada je stavimo u usta, preplavi nas odličan okus, često popraćen i hrskavošću ili izrazitom mekoćom. Ovo stimulira naš jezik, koji traži još, ali ne šalje poruku mozgu da se pokušavamo najesti pa je to razlog što nam nije preveliki problem završiti vrećicu čipsa, ali pojesti dvije jabuke jest.

Ako promotrimo reklame za nezdravu hranu, primijetit ćemo korelaciju između neke ugodne, lijepe, dobre stvari i te hrane. Primjerice, reklame za čips uparuju jedenje čipsa i druženje s prijateljima, reklami za sladoled često je u fokusu zgodna djevojka koja uživa u njemu itd. Ovo je tipičan primjer pokušavanja uparivanja dvaju podražaja u ljudskome mozgu koji će se poslije teško razdvojiti.

Nakon što počnemo uviđati načine funkcioniranja te hrane u organizmu te komercijalne trikove na koje padamo, možemo početi s konkretnim postupcima rješavanja problema. Donosimo ih šest.

1. Priznajte sebi da put neće biti lak

Da je jednostavno izboriti se s ovom ovisnošću, nerijetko usporedivom s ovisnošću poput one o alkoholu ili drogama, bilo bi puno manje bolesti i gojaznosti na svijetu. Ovo su veliki svjetski problemi i očito je da ih mnogi ne uspijevaju riješiti. Ako si to priznate, krenut ćete u borbu spremniji.

2. Nagradite se

Kada prođemo ispit ili napravimo nešto drugo vrijedno nagrade, često si kupimo čokoladu ili neku drugu hranu koja će nas razveseliti. Možda se čini bezopasno, ali spajanje osjećaja sreće s nagradom u obliku hrane stvorit će nam veliki problem. Nezdravu hranu počinjemo doživljavati nečim što smo zaslužili i što nas apsolutno usrećuje. Bolje bi nam bilo da se nagrađujemo npr. manikurom, kavom s prijateljima, šopingom i sl.

3. Znajte što vas najviše izaziva

Stojte podalje i pazite na onu hranu kojoj se ne možete oduprijeti. Ne kupujte ju, ne gledajte ju i umjesto toga isprobavajte zdrave recepte koji će imati sličan efekt ovisnosti s vremenom.

4. Napravite potpunu detoksikaciju

U vezi s prethodnim, napravite potpunu detoksikaciju na neko vrijeme. Ovisno o tome koliko ste ovisni, detoksikacija može trajati 3-21 dan. Važno je da u startu odaberete broj dana i da se strogo pridržavate toga. Kada završite, vjerojatno nećete ni htjeti uništiti ono što ste postigli pa produžite detoksikaciju na još nekoliko dana. Ovaj postupak ponavljajte dok se potpuno ne riješite ovisnosti.

5. Osigurajte uravnoteženu prehranu

Izbjegavajte izrazitu glad. Kada ste izrazito gladni, svedeni ste na nagone za preživljavanjem i pojest ćete bilo što pred vama, a kamoli nešto što vas izaziva i kad ste siti (kao što je čips). Osim toga, za funkcioniranje tijela važno je jesti uravnoteženo.

6. Ostanite hidratizirani

Ljudsko tijelo često pomiješa osjećaj gladi i žeđi, pa je važno biti dobro hidratiziran da nam se to ne dogodi.

/studentski.hr/

(Visited 237 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments