6 savjeta kako da vas ne savlada poslijepodnevni umor na poslu

8 nov

Poslijepodnevni umor. Svi uredski radnici znaju za zastrašujuću poslijepodnevnu nemoć Tamo negdje iza 14 sati kapci vam otežaju, glava pada, a koncentracija pobjegne. Na žalost, pred vama je još barem dva ili tri sata radnog vremena, što se može pretvoriti u pravo mučenje.

Da bi stvari bile još i gore, posao se samo gomila, a vi niste u stanju ništa proizvesti. Ako ste upoznati s takvim situacijama, evo pitanja koja morate sami sebi postaviti:

1. Jeste li za kavicu?
Optimalna vremena za pijenje kave su oko 10 i oko 14 sati. Jednom da vas podigne nakon prvih jutarnjih zadataka, i jednom u kritičnom tretnuku poslijepodneva. Kasnije od 14 sati izbjegavajte kavu – poluživot kofeina u tijelu je 6 sati. To znači da, ako popijete kavu u 16 sati, u 22 sata još uvijek imate polovicu njenog kofeina u organizmu. Čim kasnije pijete kavu, teže ćete zaspati.

2. Kakva vam je bila noć?
Kad smo već kod spavanja… Jeste li otišli na spavanje na vrijeme? Kako ste se osjećali kad ste se probudili? Remete li vam kofein ili alkohol san? Ako imate neki poremećaj zbog kojeg patite od nesanice, svakako potražite pomoć. Za sve ostale vrijedi savjet da pokušaju svaki dan u tjednu (da, i vikendom) ustajati u isto vrijeme.

3. Kakav je bio ručak?
Jeste li možda pojeli nešto preteško za ručak? Možda ste naručili pizzu ili tjesteninu iz dostave. Ako se za ručak nakrcate teškom hranom, punom jednostavnih ugljikohidrata, oko 14 sati ćete već biti posve ukomirani. Odlučite se radije za laganiju i zdraviju opciju, koja će vam dati energiju za rad do kasnog poslijepodneva.

4. Kakva vam je bila pauza?
Možda ste progutali sendvič za svojim stolom i prevrtali po portalima. Nije baš neki izbor – da ste prošetali na svježem zraku, sigurno biste bili bistrije glave. Možda još uvijek nije kasno za petominutnu šetnju oko zgrade.

5. Što ste zakazali za poslijepodne?
Većini ljudi poslijepodnevni sati nisu jako produktivni. Kretivni zadaci, zahtjevni zadaci, njih je bolje obaviti u jutrarnjim satima. Za poslijepodne ostavite manje zahtjevne stvari, primjerice administrativne dužnosti, čišćenje emailova i slično.

6. Je li poslijepodnevni umor znak da trebate malo odspavati?
Ako vaš poslodavac to dopušta, možda ne bi bilo loše da se jednostavno prepustite umoru i malo odspavate. Podesite timer na 15 minuta, sklopite oči i prepustite se. NASA-ini pokusi na astronautima pokazali su da već 15-minutni odmor, tijekom kojeg su ispitanici spavali oko 11 minuta, vraća izgubljenu koncentraciju i sposobnost rješavanja složenih kognitivnih zadataka.

– /stratego.hr/

(Visited 151 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments