6 načina kako će Robotika transformisati naše živote

17 apr

Robotika je multidisciplinarna oblast koja se bavi dizajnom, konstrukcijom, programiranjem i upravljanjem robotima. Robotika uključuje proučavanje kako fizičkih, mehaničkih i elektroničkih sistema, tako i algoritama i vještačke inteligencije koji omogućavaju robotima da obavljaju različite zadatke.

Ova oblast kombinuje principe mašinstva, elektrotehnike, računarstva, vještačke inteligencije i drugih naučnih disciplina kako bi se stvorili autonomni ili poluautonomni sistemi koji mogu izvršavati zadatke ili radnje koje su im zadate.

Sada kada smo saznali definiciju robotike, možemo vidjeti gdje će se sve primjenjivati i koliko će nam zapravo biti značajna i korisna.

  1. Automobilska industrija: Jedan od najvidljivijih načina na koji robotika mijenja naše živote je kroz automobilsku industriju. Šestosni roboti se koriste u proizvodnji automobila kako bi obavljali zadatke poput precizne montaže, zavarivanja i manipulacije materijalima. Imaju šest stepeni slobode koji im omogućavaju jednostavno manevrisanje u trodimenzionalnom prostoru, što omogućava efikasnu i preciznu izradu komponenti automobila.
  2. Pomoć u zdravstvu: Robotika ima ogroman potencijal za transformaciju zdravstvene industrije. Roboti se već koriste u različitim medicinskim procedurama, poput preciznih operacija i dijagnostike. Kao naprimjer Xenex, automatski i prenosivi robot, koristi se za dezinfekciju cijelih bolničkih soba u minutama koristeći pulsirajuće, potpuno spektralne UV zrake koje ubijaju niz infektivnih bakterija.
  3. Asistencija u svakodnevnom životu:Roboti će također sve više postajati dio naše svakodnevice kao asistenti. Na primjer, robot može nositi teške predmete ili pomoći nekome da se pomjeri s jednog mjesta na drugo, kao što to invalidska kolica rade za one kojima je potrebna pomoć pri hodanju.
  4. Transportna revolucija: Robotika će igrači ključnu ulogu u transformaciji načina na koji se krećemo. Automatizovana vozila, poput autonomnih automobila i dronova za dostavu, već su u razvoju i očekuje se da će postati sveprisutni u budućnosti. Primjeri uključuju robote u transportu poput RB-THERON koriste se u logistici za različite zadatke, kao što su transportovanje robe unutar skladišnih prostora, utovar i istovar kamiona, prenošenje dijelova i komponenti na različite dijelove proizvodne linije ili proizvoda iz distributivnog centra, pa čak i za dostavu paketa u urbanim okruženjima.
  5. Edukacija i obuka: Robotika će transformisati način na koji učimo i obučavamo se. Već sada se roboti koriste u obrazovanju kao pomoćnici u učionici a jedan od primjera jeste NAO robot, koristeći svoj humanoidni oblik i izražajne sposobnosti, NAO pruža učenicima različite jezičke interakcije i povratne informacije. Na primjer, NAO može čitati priče učenicima, postavljati im pitanja o razumijevanju, uključiti se u razgovore i vježbe izgovora, pa čak i prepoznati i ispraviti greške u gramatici i vokabularu.
  6. Pomoć u hitnim situacijama i spašavanju: Robotika će imati ključnu ulogu u poboljšanju sposobnosti za reagovanje u hitnim situacijama i spasilačkim operacijama. Roboti mogu biti korišteni za istraživanje opasnih područja, dostavu pomoći u slučaju prirodnih katastrofa ili nesreća, kao i za spašavanje ljudi iz opasnih situacija. Jedan od primjera je da spasavanje na moru može biti izazovno, jer spasitelji ne znaju kakve opasnosti mogu vrebati ispod površine vode. Hitno Integrirano Spasilačko Uže, ili EMILY, je robotski spasilac koji rješava taj problem. EMILY može skenirati podvodne ostatke, pomažući timovima za spasavanje u navigaciji. EMILY također može pokupiti i prenijeti zarobljene žrtve na sigurno kada ljudski spasioci ne mogu da ih dostignu.

Za kraj, htjela bih spomenuti da kako se tehnologija mijenja i napreduje, tako i mi idemo u korak s njom. Ko zna kakve još fascinantne činjenice ćemo saznati, ali jedno je sigurno: uvijek ćemo ići korak unaprijed. Da bismo bili održivi, moramo se mijenjati i prihvatiti činjenicu da ovo postaje naša nova stvarnost.

 

ROLIFY

(Visited 16 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments