6 izvanrednih fenomena ljudskog uma

19 dec

Dok spoljni faktori deluju na čovjeka, njegov um neumorno radi kako bi protumačio svijet. Ipak, nisu sve te radnje jednostavne…

Zanimljive činjenice iz psihologije - Zanimljivosti

Iluzija grupisanja

Iluzija grupisanja je sposobnost uma da povezuje događaje koji se javljaju u nekom nizu. Jedna od ovakvih iluzija je pretpostavka o statističkim kvotama. Na primer, većina ljudi smatra da je neobično ukoliko tokom bacanja novčića četiri puta zaredom dobijete “glavu”. Međutim, ako ste dobili “glavu” tri puta uzastopno, pomislićete da je veća vjerovatnoća da se to dogodi i četvrti put, iako su vaše šanse i dalje 50 posto.

10-neverovatnih-fenomena-ljudskog-uma | Nauka | Medicina i Psihologija

Deža vu

Imate osećaj da se nešto već dogodilo ili će se dogoditi? Ovaj zanimljivi fenomen tema je brojnih istraživanja već decenijama, pa ne čudi što o njemu postoje brojne teorije: o emocionalnim reakcijama, vremenskom jazu, mješanju sjećanja…

Déjà vu: Re-experiencing the unexperienced

Efekat odricanja bola

Nedavno su istraživači s Univerziteta Oksford otkrili novi lijek protiv bolova – obrnuti dvogled. Naučnici su pokazali da ispitanici koji su gledali svoje ranjene ruke kroz obrnuti dvogled, iskusili mnogo manji bol, što je dovelo do smanjenja otoka. Ovo pokazuje da čak i nešto bazično kao što je bol može biti oblikovano onim što vidimo. Dakle, sljedeći put kada se posječete, učinite sebi uslugu i nemojte pogledati ranu.

Što učiniti u slučaju posjekotina? | HartmannPlus

Trodimenzionalni efekat

Česte su optičke iluzije u kojima nam se čini da se balerina okreće. Objektivno, ona se ne vrti ni u jednom smeru. To je dvodimenzionalna slika koja se jednostavno pomjera naprijed i nazad. Međutim, naš mozak ne može da protumači dvodimenzionalne predstave svijeta. Dakle, vizuelna obrada pretpostavlja da uvijek gledamo trodimenzionalne oblike i da ih tumačimo kao takve.

Optička iluzija otkriva jeste li pod jakim stresom ili smireni | 24sata

Efekat Pigmaliona

Ovaj efekat veoma je jednostavan: visoka očekivanja dovode do boljeg učinka. Recimo, ukoliko očekujemo da nešto uradimo dobro, tako će se i dogoditi, a suprotna situacija (očekujemo loše i učinak bude loš) naziva se efektom pigmaliona. Naš um prosto stvori autosugestiju koja se ostvari baš zbog toga što se mi potrudimo da bude tako.

Efekat Rozentala: samo-ostvarivajuće proročanstvo - BebaMur

Efekat Purkinje

Jan Purkinje, otac moderne neurologije, pronašao je način da izazove “halucinaciju” još kao dijte. Najprije je zatvorio oči, potom je okrenuo lice ka suncu da bi najzad pomjerao ruku naprijed-nazad ispred zatvorenih očiju. Nakon nekoliko minuta, Purkinje je primjetio različite figure i slike koje su postajale isprepletene. Ova stimulacija je povezana s moždanom korom jer ćelije počinju da pucaju u nepredvidivim “rafalima” što dovodi do percepcije imaginarnih slika.

Šta podrazumeva efekat Purkinje?

-nationalgeographic.rs

(Visited 26 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments