Trebinjac u centru za nuklearna istraživanja CERN-a

24 jul

Svoj put do najveće istraživačke laboratorije na svetu – CERN , pronašao je mladi Trebinjac Admir Greljo.

Naime, Admir je dobitnik dvogodišnjeg ugovora na poziciji koja se godišnje dodeljuje dvojici kandidata iz zemalja nečlanica CERN.

U konkurenciji od nekoliko stotina prijavljenih, angažman je dobio upravo on, te tako postaje prvi i jedini predstavnik BiH u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja.

Nakon doktorskog studija u Ljubljani, te dva postdoktorska studija u Cirihu i Majncu, 30-godišnji Admir, aplicirao je na prestižnu poziciju istraživača na CERN.

S obzirom na veliku konkurenciju, velika očekivanja kaze nije imao, ali među stotinama prijavljenih iz raznih krajeva sveta upravo je on izabran za novog člana CERN.

– Ja sam zavolio fiziku još od sedmog razreda Osnovne škole, uvek se družim sa fizikom, razmišljam, čitam, računam, razgovaram, išao sam na takmičenja iz fizike, sve je nekako jako dobro ispalo, i mislim da je ovo poruka da se takve stvari mogu desiti, da nisu nemoguće, a moram reći da sam svoje celo temeljno obrazovanje stekao u BiH – kazao je Greljo.

A zaposlen je na Odseku za teorijsku fiziku, u najvećoj laboratoriji na svetu za fiziku elementarnih čestica, u kojem su osnovne aktivnosti eksperimentalna merenja, sudari visokoenergetskih čestica.

Međutim u njegovom fokusu su teorijska proučavanja, te implikacije mjerenja. Svaki dan je drugačiji i zanimljiviji.

– Od nas dolazi ideja kako meriti, raditi i ispitivani određene fizičke teorije, ali i razumeti šta merenja znače. Zajedno s kolegama diskutujem, razgovaramo mnogo o fizici, aktuelnim problemima, takođe dan provodim radeći analitičke i numeričke proračune za te eksperimente, pišući naučne radove i povremeno odlazimo na konferencije gde predstavljamo naučne rezultate – pojasnio je on, prenosi Srpskainfo.

Pored angažmana u CERN, već neko vrijeme je gostujući nastavnik na Odeljenja za fiziku, Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu, a takođe deluje kroz Asocijaciju za napredak nauke i tehnologije.

Put do uspeha, tvrdi, nije bio lagan, no ljubav prema fizici, konstantno učenje, i nadograđivanje razlozi su zbog kojih se Admir danas našao među svetskom elitom fizičara.

Pridružene članice CERN ove godine postale su Hrvatska i Srbija, no BiH spada u red nečlanica, što kako tvrdi, dodatno otežava put naučnika BiH do CERN.

– Ukoliko bi se politički približili CERN našim naučnicima bi bilo dosta lakše, ne samo fizičarima, CERN je ogroman labaratorij koji zapošljava raznorazne struke iz prirodnih i tehničkih nauka – rekao je za N1.

Njegov poziv je fizika, te se akademskim radom planira baviti i nakon CERN, a sledeći prirodan korak u njegovoj karijeri, bio bi, kaže, osnivanje vlastite istraživačke grupe.

hercegovinapress.com

 

(Visited 54 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments