5 situacija kada bi trebali reći NE, nekome ko traži uslugu

22 okt

Stalno udovoljavanje drugima može biti štetno za tvoju psihu i tvoje zdravlje, piše zena.ba.

Teško je reći ne. Stvarno! Pa čak je i Oprah Winfrey priznala da se bori s “bolešću da udovolji” u svojoj knjizi “Ono što sasvim sigurno znam”. Ali između radnih rokova i beskrajnog pranja rublja, mi se utapamo i u vlastitom popisu zadataka, a kamoli da rješavamo tuđe.

Dakle, sljedeći put kad te neka prijateljica ili kolegica s posla zatraži neku uslugu koja te odmah ispunjava strepnjom, razmisli o tome da zaštitiš svoje vrijeme i kažete NE u bilo kojoj od ovih pet situacija.

Reci NE nekome ko traži uslugu…

…ako se od tebe traži da promijeniš svoje planove: imaš planove s razlogom i duguješ sebi da ih ispuniš. Dakle, ako se baš spremaš na Pilates, kad tvoja susjeda svrati i zatraži da joj pomogneš objesiti sliku, reci joj: “Oprosti, ali upravo idem na vježbanje. Možemo li to kasnije kada se vratim?” Problem je riješen. A to vrijedi i za sve slične molbe.

…ako si obaviještena o nečem u zadnji čas: voliš svoju najbolju prijateljicu iz srednje škole, ali ako te stalno pita za neku uslugu u zadnji čas – nemoj pristajati na to, osim ako se zaista ne radi o nekoj izvanrednoj situaciji. Umjesto toga, recite joj da si upravo sada usred nekog posla, ali bi ti bilo drago da raspravite o tom problemu neku drugu večer. Razgovor i vino? Neće moći to odbiti.

…ako se osjećaš nelagodno zbog toga: prijateljica od prijatelja koja pokušava progurati svoje dijete na bolji posao i traži tvoje pismo preporuke. Ne želiš biti nepristojna, ali znaš što? Ti ne poznaješ tu osobu niti njezino dijete i definitivno ne možeš jamčiti za njega. Potpuno je prihvatljivo reći toj osobi da se ne osjećaš ugodno da se zalažeš za njezino dijete jer nemate dovoljno uvida u to hoće li se dobro uklopiti.

…ako se već osjećaš preplavljeno obavezama: U današnje vrijeme uopće nije teško naći se u situaciji gdje si potpuno zatrpana poslovnim i privatnim obavezama. Dakle, ako je jedva izdržavaš sve svoje obaveze, nije pravo vrijeme da si dodatno natrpavaš neke zadaće i usluge. Svaki dobar prijatelj i kolega poštovat će tvoju iskrenost i cijeniti lekciju u samoodržanju.

…ako to dovodi do ogorčenja: štetiš samoj sebi ako pristaneš učiniti neku uslugu, ako sve to vrijeme kolutaš oči, mrmljaš ispod daha i razmišljaš o tome kako ćeš to prokomentirati s drugim kolegicama. Kada primijetiš osjećaj tjeskobe ili ljutnje prema nekoj kolegici ili prijateljici radi usluge koju traži – odmah to izbjegni govoreći joj ne – ili nudeći rješenje koje se čini ugodnijim.

-akta.ba

(Visited 180 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments