5 poslova koje možete započeti bez novca

28 apr

Ukoliko si poput milion ljudi širom svijeta koji sanjaju o pokretanju svog biznisa, ali ti na tom putu stoji mnoštvo prepreka. Donosimo ti 5 poslova koje možeš započeti bez marke u džepu.

5 poslova koje možeš započeti bez novca - JaPreduzetnik

Ipak dobro razmisli: postoje brojni projekti, grantovi, udruženja, fondacije koje nude sredstva za one najperspektivnije, za osobe sa super idejom i sa velikom željom za trud, rad i napredak. Zašto i ti ne bi bio takva osoba, pa osvojio neka od tih sredstava?

Pored toga, postoje brojne vrste poslova koje možeš započeti bez novca:

Content provider

Web site poput Fiverra nudi sjajnu priliku za sve kreativce, pisce, urednike, fotografe, umjetnike da nude uslge kupcima širom svijeta. Iznos novca koji se može zaraditi zavisi od individualnih karakteristika i talenta kao i usluge koju pojedinac nudi. Preduzetnica Alexandra Fasulo objasnila je da je započela 5 dolara, a sada ima mrežu kupaca gdje zarađuje 6 cifara godišnje.

Lične kreacije

Prije svega, to se odnosi na poslove poput umjetnosti i zanata. Na primjer, ako ste slikar, možete svoja umjetnička djela prodavati bez ulaganja više od umjetničkog materijala i vlastitog vremena. Platforme poput Etsy, eBay i Amazon udovoljavaju kreativcima i olakšavaju stvaranje profita od njihovog rada.

Kućne usluge

Kućne usluge vas ne koštaju jer nisu materijalna roba. Ukoliko radite u kući/stanu neće vam trebati poslovni prostor i samim tim ćete uštedjeti novac. Na primjer, možete započeti usluge čuvanja djece, šetanja kućnih ljubimaca, usluge čišćenja domova, dvorišta i slično.

Preprodaja

Ideja preprodaje je jednostavna: nabavljate proizvode i prodajete ih drugim ljudima.  Za nabavku ove robe možete koristiti  npr. dropshipping. Dropshippingom ćete isporučiti direktno od proizvođača (i ostvariti manji profit), ali gotovo da vam neće trebati gotovinski novac za pokretanje.

Usluge popravljanja ili usluge vještina

Ako imate određenu vještinu, svoju kvalifikovanu radnu snagu možete koristiti kao glavni pokretač prihoda za svoje poslovanje. Na primjer, ako ste majstor, mogli biste se udovoljiti osobama koji ne znaju puno o popravkama u kući. Baš kao i usluge kod kuće, ove vrste poslova ne zahtijevaju fizičku ustanovu i ne zahtijevaju ulaganje u bilo šta unaprijed, osim u alate ili opremu koji će vam trebati za posao, koji će varirati u cijeni.

/japreduzetnik.com/

(Visited 157 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments