5 najpogodnijih zemalja u Evropi za pokretanje vlastitog startapa

17 jan

Koje zemlje u Evropi su najbolje za pokretanje startapa? Na ovo pitanje nije tako lako odgovoriti kao što možda mislite, jer za odabir prave lokacije treba uzeti u obzir nekoliko različitih faktora.

Ekonomski stručnjaci raspravljali su o ovoj temi i napravili listu pet najprivlačnijih evropskih zemalja za pokretanje startap projekata.

One su rangirane kroz kombinaciju poticaja koje nude, koliko je plodno tlo za pokretanje posla, sposobnost tih zemalja da podrže startape od početnog stadija sve do internacionalizacije, mogućnost dobijanja radne vize zajedno s kvalitetom infrastrukture.

Velika Britanija

London je već dugo smatran epicentrom svijeta kada je riječ o pokretanju biznisa. Međutim, ovisno o sektoru, vaš startup mogao bi se nalaziti i u drugim britanskim gradovima poput Manchestera, Birminghama ili čak Edinburgha, koji su ujedno i povoljnije opcije kada govorimo o uredskim prostorima i zapošljavanju.

Razlika u uspostavljanju posla u Londonu je ta što ćete od prvog dana imati više pristupa “rizičnim” kapitalistima nego u bilo kojem drugom gradu u Evropi, a samim tim ste bliži novcu.

Njemačka

Berlin je glavni grad kada govorimo o startap životu u Njemačkoj. Ne samo da ćete naći visokoobrazovanu i multinacionalnu radnu snagu, čiji je drugi jezik engleski, već ćete naći i vrhunsku infrastrukturu (transport, internet, telekomunikacije, socijalne usluge) u kombinaciji s poticajima lokalne uprave za pokretanje posla.

S druge strane, pretpostavlja se da će nakon što Velika Britanija napusti Evropsku uniju, Njemačka porasti u očima brojnih biznismena. Neke njemačke organizacije pokušavaju to iskoristiti oglašavanjem u Velikoj Britaniji o njemačkoj infrastrukturi.

Estonija

Slučaj Estonije razlikuje se od bilo kojeg drugog mjesta na svijetu. Ova relativno mala država ima snažan obrazovni sistem, visok stepen digitalizacije te jednostavnost u pribavljanju radne i poduzetničke vize.

S jednom od najviših stopa startapa po stanovniku i ekonomski aktivnim stanovništvom orijentiranim prema poduzetništvu, Estonija je iznjedrila svjetske kompanije poput Taxifyja, Skypea i Pipedrivea.

Švedska

Švedska je proizvela nekoliko vrlo uspješnih startap kompanija posljednjih godina i zemlja je izvoznik sjajnih izuma i naprednih tehnologija.

Naprimjer Klarna, švedska kompanija za finansije, postala je jedna od najvećih svjetskih fintehničkih kompanija koja je samo prošli mjesec ostvarila zaradu od 460 miliona dolara i dostigla ukupnu vrijednost od 5,5 milijardi dolara.

Finska

Finska je toliko otvorena za startape da tamošnja vlada izdvaja sredstva za grantove i kredite za podršku ovoj vrsti projekata, posebno kada izađu iz inkubatora na univerzitetima.

/ekapija.com/

(Visited 71 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments