5 jednostavnih strategija za unaprjeđenje zdravlja i blagostanja

14 jan

Često mislimo da poboljšanje zdravlja zahtijeva neku radikalnu promjenu: ako ne eliminiramo sve loše iz svoje prehrane i ne počnemo odmah s desetak novih, zdravih navika, zauvijek ćemo ostati na svojim nezdravim načinima. Međutim, istina je potpuno suprotna.

 

Rad na blagostanju i na unaprjeđenju vlastitog zdravlja je igra na duge pruge, posao koji traje čitav život – u pitanju je maraton, a ne sprint. Dugoročno, poduzimanje niza malih, održivih koraka vjerojatno će vas odvesti mnogo dalje od nekoliko golemih skokova.

Štoviše, ponekad zdrav izbor može biti jednostavan kao i drugačiji izbor – jednostavno zamijeniti jednu manje zdravu aktivnost drugom, zdravijom. Donosimo sedam jednostavnih strategija koje je lako primijeniti u svakodnevnom životu, a koje s vremenom donose značajne učinke.

Ne donosi odluke nego postavljaj ciljeve

Mnogi, ako ne i većina, početak nove kalendarske godine doživljavaju kao priliku za nove početke. Većina nas je barem jednom odlučila da će u godini koja tek počinje izgubiti suvišne kilograme, izbaciti procesuiranu hranu iz prehrane, više se kretati. Međutim, većina tih odluka već sredinom siječnja postaju stvar prošlosti.

Zašto većina novogodišnjih odluka propada? Obično zato jer nisu dovoljno “jasne”.

Primjerice, ako donesete odluku “počet ću ići u teretanu” postavlja se pitanje kada ćete krenuti? Koliko često ćete ići i u koje doba dana? Kako ćete sebe držati odgovornim? Kako ćete znati jeste li uspjeli? Odluke su, naime, samo verbalizirane nade o tome što biste željeli učiniti i ne odgovaraju ni na jedno od tih pitanja.

“Počet ću ići u teretanu” je odluka koja nas najvjerojatnije neće daleko dovesti. S druge strane, “cilj mi je ići u teretanu tri puta tjedno, od čega jednom na jogu i dva puta na pilates” je pametni cilj kojem možete težiti, a s obzirom na to da sadrži i dovoljno informacija za izradu plana za njegovo postizanje, i izgledi za uspjeh su puno veći.

Ugasi televizor i prošeći kvartom

Suvišno je reći da previše vremena provodimo pred ekranima kao i da to nije dobro za naše zdravlje. Veći dio povijesti čovječanstva, ljudi su vrijeme provodili uglavnom na otvorenom, a i naša su tijela dizajnirana tako da ovise o prirodi. Na kraju, popis dobrobiti provođenja vremena na otvorenom je toliko da ih je nemoguće sve pobrojati.

Provođenje vremena u prirodi smanjuje stres, jača naš imunitet i poboljšava naše mentalno zdravlje, stoga umjesto “opuštanja” ispred televizora ili mobitela nakon posla, prošećite kvartom ili uživajte ​​u lokalnom parku. Boravak na otvorenom posebno je važan zimi kada više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, odsječeni od sunca i neophodnog nam vitamina D.

Umjesto pereca, grickaj borovnice

Polifenoli su prirodni mikronutrijenti koji se mogu pronaći u brojnim svakodnevnim namirnicama koje jedemo, a s obzirom na njihove brojne zdravstvene dobrobiti, poželjno ih je konzumirati što je više moguće.

Razlog zašto su polifenoli tako dobri za nas je taj što su snažni antioksidansi koji pomažu spriječiti, pa čak i poništiti oštećenje stanica uzrokovano slobodnim radikalima i tako održati naše stanice zdravima. Uz to, i smanjuju rizik od mnogih bolesti.

Bobičasto voće je uvjerljivo najbolji izvor polifenola. Najviše polifenola imaju aronija i bazga, no borovnice su još jedan super izvor. I jagode, kupine i maline obiluju polifenolima.

Osim bobičastog voća, i većina drugog voća sadrži visoke razine polifenola. Agrumi, jabuke, šljive i trešnje izvrsni su izvori ove hranjive tvari. Većina orašastih plodova također sadrži polifenole. Međutim, orašasti plodovi su vrlo kalorični pa je potrebno obratiti pažnju na to koliko ih unosite.

Dakle, sljedeći put kada budete gladni, umjesto neke procesuirane grickalice, odlučite se za šaku bobičastog voća ili orašastih plodova.

Vodi aktivnu brigu o svom zdravlju

Kronične nezarazne bolesti krive su za 74% svih smrti na svijetu, a većinu je tih bolesti moguće spriječiti te, ako se na vrijeme otkriju, i uspješno liječiti. Aktivna briga za zdravlje ovdje igra ključnu ulogu – pušenje, pretilost i izostanak tjelesne aktivnost faktori su na koje možemo direktno utjecati, kao i na redovit odlazak na preventivne preglede i dosljedno uzimanje terapije.

U tome vam može pomoći aplikacija Meddox koja vam omogućuje digitalnu pohranu svih zdravstvenih nalaza, postavljanje podsjetnika na uzimanje lijekova – da više nikada ne propustite niti jednu dozu lijeka, kao i postavljanje podsjetnika na redovite kontrole i preventivne preglede.

 

meddox

(Visited 13 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments