3D eko održivi studentski city park u Kini – umjetničko djelo arhitekture

22 jul

Nakon što su osvojili prvo mjesto na međunarodnom takmičenju za dizajn, studio “MVRDV” je počeo projekat izgradnje “Shenzhen Terraces”. Projekat eko city studentskog parka, krasiće živahnu četvrt Univerziteta Shenzhen u okrugu Longgang-a u Kini, uvođenjem nevjerovatnih novih eko održivih programa.

Foto: atchain.com

Eko city park se prostire na površini više od milion kvadratnih metara, a uključivaće obilje zelenih parkova, pristup prevozu, prosotorije za konferencije i edukacije i komercijalne programe. Iako uključuje ogromno područje, dizajneri namjeravaju stvoriti alternativu okolnim kulama, koje se grade samo prema gore. Umjesto toga, zamislili su kolekciju vodoravnih ploča, koje djeluju kao sjenovite terase naspram oštrog tropskog sunca. Terase stvaraju prekrasan prizor, ali su takođe usko povezane s namjerom dizajnera i arhitekata, da stvore vertikalni park.

Foto: atchain.com

“Shenzhen terase mogu se promatrati kao trodimenzionalni park, koji omogućava studentima da pješače vani na svoja predavanja po toplom vremenu, umjesto da budu zaključani unutra”, objašnjava Winy Maas, partner i osnivač MVRDV. „U ovom projektu ne radimo protiv klime i prirode, već sa njima. Terase koje se prirodno provjetravaju, zaštićene od sunca prekrivačima, uskoro će postati fantastična mjesta za okupljališta za mlade ljude, koji će se sastajati, družiti i učiti.

Foto: atchain.com

Kao što se moglo očekivati ​​od slojevitog trodimenzionalnog parka, vanjski prostor parka i program unutrašnjosti, usko su povezani. Krovovi nekih slojeva postaju parkovi, mostovi i drugi polueksterijerni prostori. Velike površine su takođe izrezane iz zgrada, kako bi se stvorili atrijumi u kojima je vazduh i uređenje prostora, dozvoljeno da prodre kroz različite strukture. Ovo donosi život bibliotekama, pozorištima, obrazovnim i komercijalnim programima terasa Shenzhen u okviru Univerziteta Shenzhen u okrugu Longgang-a u Kini.

Foto: atchain.com
Foto: atchain.com
Foto: atchain.com
Foto: atchain.com
Foto: atchain.com

ultra.ba

(Visited 46 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments