15 pravila za efikasnije učenje

22 sep

Učenje

1. Pripremite se za učenje.

 

Da bi ste optimalno i efikasno učili, prvo treba da se pripremite.

Kako ćete to uraditi?

Odredite period dana koji ćete posvetiti učenju. Na primjer: “Učiću sutra od 07 do 13h.” Određivanje vremena za učenje je važna odlika. Ako znate da ćete u određeno vrijeme početi da učite, to će pre vaš mozak početi pripremu za određenu temu u smislu sortiranja i slaganja informacija. Također, postaćete odgovorniji jer ćete gledati da do tog vremena ispunite sve preduslove za uspješno učenje: prikupićete literaturu, napraviti plan, odrediti broj stranica ili lekcija koje ćete preći, napraviti odgovarajuću atmosferu za rad…

 

Također:

  • Napravite raspored dnevnih aktivnosti, isplanirajte vreme za učenje, odmor i razonodu.
  • Učite svakog dana u planiranom terminu koji vam najviše odgovara.
  • Napravite plan učenja: gde ćete da učite, šta ćete da učite i kojim redosledom.
  • Najbolje je da učite za stolom jer održava budnost.
  • Pored sebe imajte samo predmete neophodne za učenje.
  • Imajte stalni radni prostor ili kutak, dobro osvetljen i provetren.
  • Obezbedite što “mirnije” uslove za učenje, bez buke, galame i telefonskih poziva.

 

2. Pratite predavanja i vježbe

Slušajte dobro šta se priča na času, bilo da profesor predaje ili ispituje. Ako mnogo vremena provodite u školi ili na fakultetu, iskoristite ga korisno i tu saznajte što više pa će vam kod kuće biti potrebno manje vremena za učenje.

 

3. Bilješke

Hvatajte bilješke na predavanjima na svoj način, razmišljajući o onome o čemu profesor govori. Vodite bilješke i kod kuće. Proces vođenja bilješki počnite posle prvog čitanja. Kada budete pravili bilješke, koristite boje, slike, asocijacije, prostor, maštu. Dobro organizovane i odlično sređene bilješke će vam olakšati učenje, ponavljanje, pomoći da organizujete misli i prezentirate sadržaj koji učite.

 

4. Pročitajte lekciju nakon predavanja

Kod kuće pročitajte novu lekciju iz knjige istog dana kada je predavana, bez opterećenja da je naučite, uporedite je sa vašim bilješkama sa časa i, po potrebi, dopunite.

 

5. Pripremite se za učenje

Kada odlučite da učite, ne krećite odmah na čitanje i ponavljanje. Sagledajte, prvo, lekciju u cjelini, pročitajte naslove, podnaslove i ono što je pisac udžbenika već sam podvukao (masnim slovima), pregledajte slike, grafikone, uočite bitne elemente u lekciji. Pitajte se šta treba da naučite, šta od postojećeg znanja možete da iskoristite (bilo da ste o tome čitali, pisali, slušali, gledali na televiziji) i čemu to znanje služi.

 

6. Birajte šta i kad učite

Dok ste odmorni, prvo treba da učite gradivo koje je teže. Ne učite slične nastavne predmete jedan za drugim kako ne bi došlo do miješanja informacija i činjenica.

 

7. Rasporedite učenje

Ako gradivo sadrži veliki broj podataka koje treba da memorišete, ne pokušavajte da naučite sve odjednom, već rasporedite učenje na više dana. Učite deo po deo. Ukoliko je lekcija dugačka i teška, dobro je da je podelite u smisaone cjeline i učite segment po segment.

 

8. Podvlačite ili obilježavajte

Podvlačenjem ključnih riječi ili rečenica istaknite bitne informacije. Tekst podvlačite na svoj način, može u raznim bojama, a pored teksta beležite svoje komentare i pitanja.

 

-startuj.com

 

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments