13 načina da se oslobodite anksioznosti

13 jan

Osjećaj nemira, nespokoja, brige ili bezrazložnog straha, kao i napadi panike, uz fizičke tegobe poput drhtavice, gubitka daha, ubrzanog rada srca, vrtoglavice, preznojavanja, vlaženja ruku, napetosti mišića, intenzivnog umora i problema sa spavanjem, glavni su simptomi anksioznosti

Osobe koje pate od anksioznosti pretjerano brinu zbog svega, teško uspostavljaju odnose s ljudima i ne snalaze se u emotivnim vezama. Takođe, izraženi su razdražljivost, stalno prisutan strah da će se nešto loše desiti, loša koncentracija, osjećaj ispranog mozga.

Anksiozne osobe dosta toga mogu i same da učine kako bi olakšale tegobe i izborile se sa ovim poremećajem:

#1 Topla kupka jedno je od najefikasnijih sredstava za ublažavanje anksioznosti, a njeno dejstvo pojačaće se ukoliko se u vodu sipa nekoliko kapi eteričnog ulja lavande.

#2 Dišite polako i duboko – sjednite, stavite jednu ruku preko stomaka i polako udišite tako da vam se stomak podiže pod rukom ali da se ramena ne odižu. Zadržite dah 4-5 sekundi, zatim veoma polako izdahnite. Postupak ponavljajte sve dok ne osjetite smirenje.

#3 Popijte šolju toplog mlijeka prije spavanja, jer sadrži triptofan, amino-kiselinu koja podstiče proizvodnji serotonina – hormona dobrog raspoloženja.

#4 Smanjite unos napitaka koji sadrže visok procenat kofeina (kafa, čaj, koka-kola) jer su istraživanja pokazala da su osobe koje pate od anksioznosti posebno osjetljive na ovu supstancu. Takođe, izbjegavajte alkohol, uprkos tome što u početku ublažava anksioznost, jer kada ispari iz organizma, može da pojača osjećaj tjeskobe i napade panike.

#5 Šetajte najmanje pola sata dnevno pošto se na taj način podstiče oslobađanje endorfina, hemijskih jedinjenja koja su odgovorna za dobro raspoloženje.

#6 Svakodnevno uzimajte kompleks vitamina B koji će pomoći organizmu da se izbori sa stresom i podstaći proizvodnju serotonina.

#7 Izbjegavajte masnu i konzerviranu hranu, a što češće konzumirajte namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje čuvaju nervni sistem.

#8 Upražnjavajte tehnike relakasacije, kao što su vizuelizacija, meditacija i joga koje dokazano ublažavaju anksioznost.

#9 Detaljno se informišite o svojoj bolesti i ne ustručavajte se da posjetite pshoterapeuta koji će otkriti šta je njen uzrok i odrediti adekvatnu terapiju.

#10 Potražite podršku porodice, partnera i prijatelja, jer je to važan dio terapije anksioznosti.

#11 Pokušajte što manje da razmišljate o prošlosti i fokusirajte se na sadašnjost, jer stalnim vraćanjem na prošle događaje samo produbljujete anksioznost. Ukoliko ne izađete iz tog “začaranog kruga”, lako možete upasti u depresiju.

#12 Držite se propisane terapije i ne prekidajte uzimanje medikamenata bez odobrenja ljekara.

#13 Družite se što više i ne dozvolite da vas brige odvoje od dragih ljudi.

 

ljepota i zdravlje.ba

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments