Program”Kulturni spomenici”

28 jul

Program razmjene mladih omogućuje mladima iz različitih zemalja da se upoznaju, zajedno stanuju i kraće vrijeme rade na zajedničkim projektima. Razmjene mladih odvijaju se izvan školskog okruženja. Uključuju razne aktivnosti, kao što su radionice, vježbe, debate, igre uloga, aktivnosti na otvorenom i mnoge druge.

Srednja škola “Stolac” svijetli je primjer bosansko – hercegovačkog školstva. Ova škola, može se uz uspješne programe učeničkih razmjena s Kraljevinom Norveškom, te Sjedinjenim Američkim Državama, sada pohvaliti i sa uspješnom razmjenom učenika sa Saveznom Republikom Njemačkom, konkretno sa njemačkom IGS “Pellenz” iz Plaidta. Središnja tema programa razmjene “Kulturni spomenici” podrazumijeva upoznavanje kako bosansko – hercegovačke, tako i njemačke kulturno – historijske baštine.

Glavni supervizor, a istovremeno i koordinator ovog programa, prof. Denis Taslidža se odazvao na naš poziv te upriličio ovaj trenutak i odlučio sa nama podijeliti njegovo lično iskustvo.

Denis: “Imao sam priliku kao supervizor da učestvujem u programu razmjene učenika između Srednje škole “Stolac” i IGS “Pellenz” iz Plaidta, Koblenz (Njemačka). Razmjena je vođena pod pokroviteljstvom fondacije Schüler Helfen Leben. Učenici Srednje škole “Stolac” su u vremenskom periodu od 2 sedmice boravka u Njemačkoj, osim obilaska većih njemačkih gradova, poput Köln-a i Frankfurt am Main-a, posjetili razne kulturno – historijske znamenitosti Njemačke. Pored toga, upoznali su se i sa obrazovanjem u Njemačkoj, na način da su pratili nastavu u navedenoj školi iz Plaidta. Nedugo nakon posjete Saveznoj Republici Njemačkoj, uslijedila je i uzvratna posjeta njemačkih učenika Bosni i Hercegovini, tačnije Stocu, malenom gradiću na jugu naše zemlje, kojeg nazivaju i “muzej pod otvorenim nebom”. U periodu boravka u Stocu, učenici su imali jednodnevne izlete, te su posjetili Mostar, Trebinje i Sarajevo. Nezaobilazno je spomenuti i mog kolegu prof. Aljošu Dodika koji je podjednako dao svoj doprinos za ovaj program razmjene učenika. Važno je napomenuti da je ukupan broj učenika ove razmjene bio trideset, a od toga osamnaest učenika Srednje škole “Stolac”, te dvanaest učenika IGS “Pellenz” predvođenih dvojicom profesora Danielom Bernsenom i Andreasom Schindeleom. 

Ova razmjena učenika je bila jedno prelijepo iskustvo, prije svega za učenike a također i za nas supervizore. Učenici su upoznali nove običaje i kulturu do tad nepoznate zemlje. Stekla su se nova iskustva, a rodila nova prijateljstva. Svima koji su u mogućnosti da učestvuju u ovakvim projektima razmjene, lično bih preporučio. Osim upoznavanja novih kultura, država i ljudi, imamo mogućnost da poboljšamo i strani jezik koji učimo. U ovom slučaju njemački jezik.”

Za kraj smo se zahvalili prof. Denisu Taslidži na podijeljenom iskustvu, te poželjeli mnogo sreće i uspjeha u daljem radu, kao i još ovakvih razmjena i angažmana učenika srednjih škola.

Autor članka: Lamija Turajlić

(Visited 5 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments