U ŠKOTSKOJ PRONAĐENA PORUKA U BOCI STARA ČAK 135 GODINA: „JEDVA SMO JE DEŠIFRIRALI”

22 dec

Peter Allan došao je do neočekivanog otkrića dok je prije nekoliko dana radio u jednoj obiteljskoj kući u četvrti Morningside u Edinburghu. Dok je bušio rupu u podu, 50-godišnji vodoinstalater ugledao je bocu za koju se već na prvi pogled činilo da je ondje bila skrivena dugi niz godina. „Pomicao sam radijator i izrezao nasumice rupu u podu kako bih pronašao cijev, a onda sam tu zatekao bocu s porukom”, rekao je Allen za škotski BBC. Ispostavilo se da se radi o boci viskija s porukom koja je stara čak 135 godina, a Peter je bio toliko oduševljen da je odmah potrčao vlasnicima kuće kako bi im obznanio nevjerojatnu vijest.

PORUKA JE BILA SKRIVENA U BOCI OD VISKIJA 135 GODINA

Vlasnica kuće Eilidh Simpson je bila jako uzbuđena otkrićem te je odlučila pričekati da njezinoj djeci završi škola kako bi zajedno otvorili bocu i pročitali poruku. „Kada sam ih pokupila u školi, najavila sam im da se u kući dogodilo nešto stvarno uzbudljivo… Nagađali su nekoliko puta, a onda sam im rekla da je vodoinstalater pronašao poruku u boci koja je izgledala staro i bili su jako uzbuđeni. Mislili su da se u našoj kući možda krije pravo blago”, ispričala je Simpson.

Nakon mnogih pokušaja da izvuku poruku, obitelj je konačno morala razbiti bocu kako bi izvadili misterioznu poruku. „Nažalost, morala sam razbiti bocu da bih došla do papira, počeo se trgati kad smo ga pokušali izvaditi pincetom. No sačuvala sam svaki komadić u posebnoj posudici”, rekla je vlasnica kuće te je potom nastavila prepričavati što se dalje dogodilo.

PISMO SU NAPISALA 2 ŠKOTSKA RADNIKA U 19. STOLJEĆA

„Svi smo se okupili i uzbuđeno pokušali pročitati što u pismu piše”, dodala je Simpson. Trebalo im je neko vrijeme da dešifriraju poruku, a nakon što su je jedva pročitali, ispalo je da su ga napisala dvojica radnika koja su radila u kući još u 19. stoljeću. Potpisano i datirano pismo je glasilo: „James Ritchie i John Grieve postavljali su ovaj pod, ali nisu pili viski. Ovo je napisano 6. listopada 1887. godine. Tko god pronađe ovu bocu, mogao bi pomisliti da naš prah vije cestom.”

Poruka je bila skrivena 135 godina ispod poda ove viktorijanske kuće, a da nitko od njezinih vlasnika nije znao za nju. Obitelj Simpson uspjela je ući u trag dvojici muškaraca pomoću popisa stanovništva iz 1880-ih. Bili su to radnici koji su živjeli samo nekoliko kilometara dalje u četvrti Newington u Edinburghu. “Nevjerojatno je pomisliti da je tamo ležalo sve to vrijeme i da je tamo moglo biti zauvijek. To nije predmet iz nekih 70-ih ili nešto slično, ta poruka u boci je mnogo starija”, kazala je vlasnica.

-putnikofer.hr

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments