10 stvari koje su promijenile svijet, a izumile su ih žene

23 mar

 

Žene su se navikle suočavati s poteškoćama na tržištu rada i u svakodnevnom životu zbog spolne nejednakosti. Zato je važno znati koje važne izume koristimo i danas, a razvile su ih hrabre žene, koje su nesumnjivo prekršile standarde vremena u kojem su živjele.

Izumi poput injekcija, brisača vjetrobranskog stakla i kevlara, između ostalih, izumile su žene koje su bile ispred svog vremena, prenosi Bright side.

Brisači vjetrobranskog stakla

Ovo nezamjenjivo sredstvo koje nam osigurava dobru vidljivost u kišnim danima, patentirala je Mary Anderson 1903. godine. Na ideju je došla nakon vožnje usred jake snježne padaline. Tada je shvatila važnost održavanja vjetrobranskog stakla čistim.

Filter za kavu

Domaćica Melitta Bentz otkrila je da je čišćenje filtera za kavu, koji su se tad izrađivali od tkanine, izuzetno dosadno i naporno. Odlučila je pokušati naći novi način filtriranja kave. Nakon što je provela nekoliko testova, odlučila je uzeti metalnu šalicu i probušiti nekoliko rupa na dnu. Zatim je uzela komad papira iz bilježnice svog sina, filtrirala kavu i rezultat je bio zapanjujuć. Melitta je registrirala patent 1908. godine i nedugo zatim osnovala je svoju kompaniju. Godinama kasnije, tijekom Prvog svjetskog rata, kompanija se susrela s mnogim poteškoćama, ali uspjela se razviti usprkos nedaćama. Melitta je bila zabrinuta za stanje svojih radnika, pa je odlučila produžiti im odmor za vrijeme praznika, smanjiti radno vrijeme, dala im je božićni bonus i otvorila je socijalni fond za njih. Kompanija je i danas jaka, a njome upravljaju članovi obitelji.

Injekcija

Američka medicinska sestra, Letitia Mumford Geer, kreirala je prvu medicinsku injekciju 1899. godine. Ovaj pronalazak je omogućio liječnicima sve raditi jednom rukom. Bez sumnje, ovo je bila važna inovacija u području zdravlja, a proširila se i na druge sektore. Osim toga, služila je i kao temelj za injekcije kakve danas poznajemo.

Pelene za jednokratnu upotrebu

Marion Donovan je osmislila prve pelene za jednokratnu upotrebu. Ideja joj se javila nedugo poslije Drugog svjetskog rata, kada se potpuno posvetila obitelji i domaćinstvu. Sa strojem za šivanje i tuš zavjesom, uspjela je kreirati svoj prvi prototip. Donovan je izmislila i plastične kopče, kako bi zamijenile metalne pribadače za pelene. Ovaj i još nekoliko izuma su joj osigurali mjesto u Dvorani slavnih izumitelja.

Perilica suđa

Josephine Cochrane je napravila prvu perilicu suđa 1886. godine. Nekoliko godina kasnije, uspjela je privući pažnju poduzetnika iz restorana tijekom sajma u Chicagu. Međutim, perilica je postala značajna tek 1950-ih, jer je tada postala pristupačnija potrošačima. Josephine je također dio Dvorane slavnih izumitelja.

Monopoly

Dizajnerica Elizabeth Phillips izmislila je poznatu društvenu igru Monopoly 1904. godine. Ideja ove igre je bila objasniti pojam ekonomije i pokazati koliko je kapitalistički sustav bio štetan. Elizabeth je pokrao Charles Darrow, koji je igru prodao pod svojim imenom. Kada su upoznali pravu kreatoricu Elizabeth Phillips, kompanija je tražila način kako ispraviti nepravdu.

Čamac za spašavanje

Nakon uspjeha prvog  izuma, stroja za proizvodnju buradi, Maria Beasley odlučila je napraviti čamac za spašavanje koji će biti kompaktniji, sigurniji, otporan na vatru i lagan za korištenje. Novi dizajn osmislila je 1880 godine. Mnogo godina kasnije, njeni čamci spasit će živote putnika Titanica.

Nevidljivo staklo

Katharine Burr prva je žena koja je diplomirala na Odsjeku za fiziku na Cambridgeu 1926. godine. Nekoliko godina kasnije izumila je nevidljivo staklo (staklo s niskom refleksijom), koje je poboljšalo kamere, mikroskope i projektnu tehnologiju njenog vremena. Njena tehnologija je korištena u filmu Prohujalo s vihorom.

Kevlar

Kemičarka Stephanie Kwolek izumila je ekstremno snažno vlakno po imenu kevlar. Ovo vlakno je pet puta jače od čelika i koristi se za izradu pancira, ali i mnogih drugih proizvoda.

Bežična mreža

Glumica i izumiteljica Hedy Lamarr razvila je sa svojim prijateljem, skladateljem Georgeom Antheilom, tehnologiju koja je poznata kao preteča wi-fija. Njena ideja omogućila je daljinsko upravljanje torpedima, kao i sprječavanje neprijatelja da ih presretnu, promjenom frekvencije radio signala u spektralnom opsegu. U to vrijeme američka mornarica nije željela implementirati ovaj izum, pa je on ušao u upotrebu tek mnogo godina kasnije. U kasnim devedesetim, izum ovog dua primio je važnu nagradu, a Hedy je 2014. godine dobila svoje mjesto u Dvorani slavnih izumitelja, prenosi Index.hr

 

/radioljubuski.ba/

(Visited 132 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments