10 savjeta za kampovanje

10 jun

Kampovanje nudi ljubiteljima prirode mogućnost da uživaju i cijene jednostavan život. Ako se upuštate u avanturu kampovanja, sljedećih 10 savjeti će vam pomoći da osigurate svoju bezbijednost kada ste u prirodi. 

1.Uvijek postavite šator prije mraka – Obavezno isprobajte svoj šator kod kuće da bi otkrili bilo kakve eventualne probleme. Ponijeti rezervne klinove za šator za svaki slučaj. Držati prozor blago otvoren noću da bi se smanjila vlaga unutar šatora Takođe, spakovati staru zavjesu za tuš kabinu da bi je postavili ispod šatora u slučaju vlažnog vremena.

2.Odaberite vreću za spavanje u skladu sa sezonom. Lagana vreća za spavanje će valjati u toplijim mesecima, ali u zimskim ćete morati uzeti one pogodnije za niže temperature.

3.Uzeti samo ono što je neophodno za pripremu svakog obroka. Koristite plastične kese za hranu sa ziperom. Ako postavljate kamp pored automobila, imate luksuz da koristite hladnjak. Sator Himalajida bi lako kvarljivu robu poput mesa očuvali duže.

4.Ne ostavljajte tragove kampovanja, pokupite za sobom da ne bi ometali ekosistem.

5.Obucite se prikladno. Ključno je nositi više slojeva tanje robe i postepeno je skidati da se ne bi znojili. Obavezno ponijeti rezervnu odjeću za presvlačenje.

6.Da bi izbjegli ujede insekata i kontakt sa otrovnim biljkama, bitno je ponijeti antialergenski losion.

7. Ne gubite kamp iz orjentacije. Možete izbjeći lutanje predaleko od svog kampa nošenjem nekoliko jednostavnih sprava u svakom trenutku. Kompas, karta i GPS uređaj mogu vas sačuvati od nestajanja u zemlju izgubljenih.

8.Budite pripremljeni. Za početak, trebaće vam tablete za pročišćavanje vode, filteri za vodu i metalne posude. Zatim, dodati nož, koji se može koristiti za lov, a i da bi se zaštitili. Dalje, komplet za preživljavanje mora biti u hermetički zatvorenoj posudi. Možete napraviti vodootporne šibice potapanjem u lak za nokte ili parafin. Plastična boca od lijeka ili kutijica od 35 milimetara filma je zgodan način za čuvanje stvari od vlage. Uvijek imajte baterijsku lampu spakovanu, a čuvajte dodatne baterije u hermetički zatvorenoj posudi sličnoj navedenima. Takođe valja imati signalni pištolj.

9.Održavajte higijenu. Držite sredstvo za dezinfekciju ruku pri sebi. Klonite se parfema i mirisnih losiona jer privlače insekte.

10.imajte na umu da preduzmete veće mjere opreza kada kampujete sa djecom ili ljubimcima.

-putokaz.me

(Visited 74 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments