10 knjiga koje možete pokloniti za 8.mart.

28 feb

 

Širom sveta se Međunarodni dan žena slavi na različite načine. U nekim državama je to nacionalni praznik, dok se pak u nekim potpuno ignoriše. U nekim društvima je to dan za proteste, dok je u drugim prilika za slavlje i odavanje počasti ženama. Kod nas postoji tradicija kupovanja poklona za 8. mart, koja jeste lijepa,ali samo u slučaju da je žena kojoj se poklanja nešto tog dana poštovana i svakog drugog dana u godini. Ono što treba da se sredi je položaj žena u društvu, stav koji društvo prema nama ima i tretman koji dobijamo, a tek onda možemo da razgovaramo o poklonima.Mi smo spremili listu od 10 knjiga koje bi mogle biti odličan poklon baš za ovu priliku. Sve knjige na listi se bave problemima savremene žene i malim bitkama koje ona vodi svakodnevno. Neke od ovih knjiga su super kao poklon drugarici kojoj želite da podignete samopouzdanje, neke su jako bitne jer nam govore da nismo same u svojim problemima, a neke su tu da bace
svetlo na neke probleme o kojima nismo ni razmišljali.

1. Mučna ljubav (Elena Ferante)
Ova lista ne ide bez romana prvjenca ove slavne spisateljice koji je kod nas upravo izašao. Mučna ljubav je roman koji je Eleni Ferante doneo slavu u Italiji, a govori o temama koje su uobičajene za njene romane. Nakon misteriozne smrti svoje majke, glavna junakinja ovog romana kreće u svojevrsnu misiju kako bi došla do nekih informacija o životu koji je njena majka vodila. Ona ima neke svoje predstave o njoj, ali kako to često biva kad odrastemo – te predstave o roditeljima bivaju srušene. Ovo je roman koji se ne ispušta iz ruku, a sjajan je kao poklon za žene svih dobi, jer je to prosto Elena Ferante.

2. Kirka (Madlin Miler)
Evo jedne divne priče o pronalaženju i prihvatanju sebe. Kirka je roman koji govori o vještici iz grčke mitologije, Kirki, koju je rođeni otac protjerao na pusto ostrvo kao kaznu. Ona je od malena bila neprihvaćena, nije ni po čemu bila posebna, a svakako se mnogo razlikovala od ostalih licemjernih stanovnika Olimpa. Zašto je ova knjiga super za poklon?
Zato što je Kirka kroz mnoštvo susreta sa najrazličitijim likovima iz grčke mitologije naučila da voli sebe i da prihvati sebe. I to je učinilo nekom vrstom feminističke ikone. Ovo je knjiga koja podiže samopouzdanje. A samopouzdanje je nešto što većini žena često manjka. Pored toga, Kirka je zaista napisana vrlo lijepo, kao moderan ep i
čita se sa nevjerovatnom lakoćom

3. Tri žene (Lisa Tadeo)
Ova lista ne može da prođe bez makar jedne kvalitetne publicistike. Ovde su u pitanju istinite priče tri žene, a centralna tema je ženska požuda.Lisa Tadeo se prihvatila razbijanja tabua da su žene operisane od požude i zato je ovo knjiga u kojoj će se mnogo žena prepoznati. Ono što je zapravo tužno jeste to koliko se u ovim pričama prepoznajemo, ali zato je važno čitati ih i podizati svest o tome kako se žene zapravo osjećaju. Lisa Tadeo polazi od toga da iza ženske želje uvek postoji još nešto i
da su uvek umješane emocije, ma koliko se to nekad ne činilo tako. Svaka od ove tri priče sjajno pokazuje šta muška indiferentnost ili manipulacija ženskim osećanjima može da proizvede. I zbog te univerzalne poruke je sjajan poklon baš za ovaj praznik.

4. Osmica (Rumena Bužarovska)
Za slučaj da žena kojoj poklanjate voli kratke priče, nema boljeg poklona od ove zbirke Rumene Bužarovske. U pitanju su priče koje predstavljaju odlomke iz života običnih žena, onih koji ni po čemu naizgled nisu posebni, a i te kako su puni trzavica i malih svakodnevnih borbi. Upravo te borbe su ono na šta Rumena Bužarovska baca svjetlo i to na sebi svojstven način – vrlo direktno i sa određenom dozom inteligentnog humora. Kroz sve ove priče ona stvara tenziju koju čitalac skoro da osjeti, pošto sve vreme pratimo junake koji izazivaju istovremeno i bes, ali i sažaljenje i želju da ih iščupamo
iz njihovih životnih okolnosti i da im pomognemo.

5. Crno mlijeko (Elif Šafak)
Elif Šafak je britansko-turska spisateljica koja je najpoznatija po romanima poput 10 minuta i 38 sekundi na ovom čudnom svijetu ili Istanbulsko kopile, u kojima se hvata u koštac sa problemima poput položaja žena u Turskoj ili same turske politike i historije. Velika je borkinja za ljudska prava, a u Turskoj se čak zamjerila i samom državnom vrhu zbog tema koje obrađuje. Međutim, Crno mlijeko je nešto potpuno drugačije od svega ostalog što je napisala. Ovo je njena lična ispovijest o borbi sa postporođajnom depresijom, što je kod nas tema o kojoj se ne priča onoliko koliko bi trebalo. Pored lične ispovijesti koja može da pomogne nekome ko se bori sa ovim problemom, Šafak se osvrće i na živote drugih poznatih spisateljica i na to kako su one uspjele da balansiraju karijeru i majčinstvo. Zbog teme o kojoj govori, Crno mlijeko je jedna sjajna knjiga za podizanje svijesti o postporođajnoj depresiji i priča koja mnogim ženama poručuje da nisu same.

6. Živi pijesak (Malin Pešon Đolito)
Moramo da preporučimo i nešto ako kupujete poklon ljubiteljki kvalitetnih trilera. Živi pijesak nije klasičan triler i ovde na samom početku saznajemo šta se desilo i ko je ubica: u srednjoj školi u Švedskoj se desila pucnjava u kojoj je nekolicina učenika izgubila život. Za to se sudi mladoj učenici Maji Norberg, za koju nema realnih dokaza da je kriva. Zašto joj se onda sudi? Zato što je ona mlada devojka iz dobre porodice koja se upustila u vezu sa psihopatom. Ovo je roman kroz koji se sve vreme postavljaju ona čuvena pitanja i floskule – Ko joj je kriv? Zašto ga nije ostavila kad je videla da je lud? Šta je tražila sa njim? Živi pijesak je zaista jedan sjajan roman koji baca svetlo na to kako se tretiraju muškarci, a kako žene u očima zakona i ukazuje na neke nepravde koje se veoma često čine ženama.

7. Dani punog mjeseca (Vitomirka Trebovac)
Bilo kakva lista poklona ne bi bila ista bez makar jedne zbirke pesama, pa tako ni ovde neće izostati. Poezija je nešto čega se rijetko sjetimo, a može biti fenomenalan poklon koji će vaša draga osoba dugo čuvati i prelistavati. Ova zbirka Vitomirke Trebovac sadrži pjesme koje govore o pronalaženju nekog sopstvenog puta, o tome kako je nekad potpuno okej da budemo sami i tome da je uprkos tome život prelijep. Zvuči kao kliše,
zar ne? Ako ste pomislili da zvuči tako, razumijemo vas. Ali nije. Razlika je u tome što su ove pesme napisane tako jednostavno i iskreno, a govore o osećanjima koja su veoma kompleksna. Vitomirka piše prelijepe stihove koji odišu toplinom i emocijom, a da su u potpunosti lišeni pretencioznosti i patetike. Imajte u vidu Dane punog mjeseca ako kupujete poklon ljubiteljki poezije.

8. Dženis: Njen život i muzika (Holi Džordž-Voren)
Navikli smo da čitamo biografije inspirativnih žena, onih koje su se izdigle iznad situacije i pokorile svijet oko sebe. Ali koliko često čitamo biografije onih tužnih ličnosti koje nisu uspele da se izbore sa patnjom? Dženis Džoplin je jedna od takvih. Čak i kada je bila obožavana u cijeloj Americi, u njoj je postojao onaj dečiji strah od toga da neće biti dovoljno dobra ili lijepa. U jednom trenutku u odrastanju je čak bila proglašena i za najružniju djevojku u školi i cijelog njenog života je pratio taj koncept ružne devojke, što je na nju ostavilo neizbrisiv trag. Dženis je pomjerala granice umetnosti, muzike, roda i seksualnosti mnogo prije nego što je to postalo prihvatljivo. I bila je teška za saradnju. Sve se to saznaje u ovoj biografiji, koja je super poklon za nekog ko voli muziku sedamdesetih ili jednostavno voli da čita kvalitetne biografije.

9. Znam zašto ptica u kavezu pjeva (Maja Anđelou)
Maja Anđelou je bila američka spisateljica i pjesnikinja, borkinja za ljudska prava i prava manjina,bila je velika aktivistkinja za borbu protiv rasizma i diskriminacije. Odrastala je na jugu Amerike,a odgajila ju je baka Eni koja je u to vrijeme bila jedna od rijetkih crnkinja koje su imale svoj biznis i uspjevale da uz pomoć njega samostalno prehrane porodicu. Znam zašto ptica u kavezu pjeva je njena autobiografska knjiga i upravo dio koji govori o ranom detinjstvu Maje Anđelou i raznim traumama koje je preživjela. Naime, ona je još kao devojčica pretrpela užasno seksualno nasilje i posle toga je potpuno zanijemila – nije progovarala pune 3 godine. Dakle, ova knjiga opisuje neke jako strašne događaje, a uz sve to jedno odrastanje obilježeno rasizmom koje je vladalo u Americi u tom periodu.
Uprkos svemu tome, Maja Anđelou je izrasla u jednu od najinspirativnijih žena svih vremena i zbog toga je ova knjiga sjajan poklon za 8. mart.

10. Moja priča (Mišel Obama)
Mišel Obama je prva Afroamerikanka koja se našla u ulozi prve dame Sjedinjenih Američkih Država, a samim tim je pred nju stavljena velika odgovornost. Rijetko koja prva dama se našla u centru takve pažnje, kao što je to ona, i rijetko koja je svetu pokazala i svoju ljudsku stranu, kao što je to učinila Mišel. Mnogi će reći da je to sve marketinški trik, i to je s jedne strane sigurno tačno. Ali opet, ona i Barak Obama su uspjeli da budu ubedljivo najsimpatičniji par na svjetskoj političkoj sceni u posljednjih nekoliko decenija. I kakvo god mišljenje da imate o njima kao figurama na političkoj sceni, ova knjiga mami osmijehe zbog svoje neverovatne topline i nepretencioznosti kojom zrači.

/Izvor:citymagazine.rs

Fotografije: Zorana Karapandžin

(Visited 141 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments