10 inspirativnih knjiga koje će ti sigurno pomoći da se osjećaš bolje

11 jul

Postoji pregršt izvanrednih, neotrcanih knjiga, koje će ti lako pomoći da se osjećaš bolje, a dobićeš ponekad  savjet poput onog od vjerne prijateljice ili inspirativnog mentora. Bez obzira kroz šta trenutno prolaziš u životu, težak raskid, promjenu posla, krizu identiteta ili se jednostavno osjećaš tužno, uz ove knjige možeš se malo “podići”, ojačati samopouzdanje i energiju i početi se osjećati dobro.

U nastavku donosimo 10 knjiga, koje ne smiješ propustiti!

Foto: Morgan McMullen

 

“Year of yes” – Shonda Rhimes (Kako izaći iz zone komfora)

Poslije čitanja ove knjige garantovano ćeš se osjećati neustrašivo. Dok autorka opisuje detalje svog inspirišućeg putovanja kako reći da (ali ne u smislu zamaranja samog sebe, već u obliku izlaska iz zone komfora), autorka “Uvoda u anatomiju”,  te inspiriše da se opustiš i prepustiš, te pružis sebi priliku da iskusiš one životne momente – velike i male – koji nisi ni sanjao/sanjala, da ćeš ikada doživjeti.

“You are a badass” – Jen Sincero (Kako prestati sumnjati u sebe)

Uspješni life coach Jen Sincero u knjizi “You are a badass”, koja je urnebesna koliko i korisna, donosi osvježavajući vodič kako kreirati život, koji ćeš istinski voljeti. Ovo je savršen poklon za bliskog prijatelja, koji  ponekad sumnja u sopstvenu vrijednost.

“Leave your mark” – Aliza Licht (Kako napredovati u karijeri)

Knjiga o kojoj je cijeli modni i medijski svijet brujao cijelu 2015. godinu. I dalje je relevantna kao i tada, ispunjena praktičnim i netipičnim savjetima, uključujući prijedloge i savjete, kako podići svoj posao na viši nivo i dobiti šta zaslužuješ.

“The moment of lift” – Melinda Gates (Važnost osnaživanja žena)

Kakav je osjećaj biti treći na Forbsovoj listi najmoćnijih žena na svijetu? Još bitnije, kako iskoristiti toliku moć? Odgovor na ova pitanja i sve o svojoj karijeri, Melinda Gates iznosi u knjizi “The Moment of Lift”, kroz koju te uči zašto je veoma bitno da žene ulažu jedne u druge i međusobno si pružaju podršku.

”Big magic” – Elizabeth Gilbert  (Kako podstaknuti kreativnost)

Ova knjiga je obavezna na listi za čitanje, za sve one koji se trude da probude umjetnika i kreativca duboko u sebi, dok se istovremeno bore sa očekivanjima društva, da rade u velikom i lošem korporacijskom svijetu. Autorka bestsellera “Jedi, moli , voli” u svojoj knjizi, dokazuje da je moguće voditi kreativan život kada počneš da vjeruješ malo više u sebe…i u univerzum.

”The best damn answers to life’s hardest questions” – Tess Koman (Najbolji odgovori na najteža životna pitanja)

Knjiga koja će učiniti da se momentalno osjećaš bolje. A kako i ne, kada odgovara na nahitnija pitanja, poput ovih: “Hoću li preživjeti ovaj mamurluk?”, “Da li je grudnjak zaista neophodan?”.  Uz najbitniji aspekt brige o sebi – smijeh.

”The up side of down” – Megan McArdle (Kako učiti na svojim greškama)

Ponovi 3 puta: neću ništa naučiti bez svojih grešaka, neću ništa naučiti bez svojih grešaka, neću ništa naučiti bez svojih grešaka. Ova poznata biznis blogerka, ilustruje uzdizanje iz neuspjeha i važnost samopouzadnja u najizazovnijim trenucima.

”Cringeworthy” – Melissa Dahl  (Kako prihvatiti svoju nespretnost)

Desilo ti se da slučajno lajkuješ sliku djevojke svog bivšeg momka na Instagramu? Većini jeste. Gledaš grešku stranca pred gomilom ljudi? Većina su bili upravo taj stranac. Melissa otkriva momenat dodvoravanja i stida, te kako ti najčudnije situacije mogu pomoći da naučiš nešto o sebi.

“Tiny beautiful things” – Cheryl Strayed (O ljubavi i životu)

Ova knjiga donosi zbirku savjeta, koji su dati i dobijeni o ljubavi i gubitku i svemu što je između. Riječima urednice Marie Claire: “Ova knjiga mi je promijenila život”.

“The four agreements” – Don Miguel Ruiz (Doživjeti osjećaj slobode)

Foto: MarieClaire

Pisac koristi drevnu toltečku mudrost, da te nauči kako da transformišeš svoj život koristeći 4 pravila: ne shvataj ništa lično, uvijek govori iskreno i pravedno, ništa ne pretpostavljaj i uvijek daj svoj maksimum.

Nadamo se da se da ćeš na našoj listi moćnih knjiga, pronaći nešto za sebe ili poklon prijatelju ili prijateljici!

Uživaj i srećno!

/ultra.ba/

(Visited 99 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments