Biram da radim i budem sretna u Bosni i Hercegovini

4 maj

Početkom godine Nejra je registrovala obrt Sherbetlook sa nekim proizvodima, a tokom ljeta za tržište će biti spreman i sok od đulbešećer ruže

Saradnja

– Radila sam na svom imanju, pa sam još tokom studiranja od prve stipendije zajedno sa sestrom Nermom kupila sadnice malina koje smo zasadile. Međutim, po završetku studiranja suočila sam se sa problemom zvanim nezaposlenost. Nakon dvije godine traženja posla dobila sam priliku da radim u svojoj struci gdje sam stekla puno praktičnog znanja u oblasti poljoprivredne proizvodnje, a poslije sam dobila posao u preradi. Kad sam to sve sumirala, došla sam na ideju da bih možda mogla i ja da pokrenem nešto što volim, a tu sam dobila veliku podršku svog muža bez kojeg sve ovo ne bi sigurno ni počelo, istakla je Nejra.

Kaže kako ljudi teško povjeruju da se poljoprivreda može voljeti, te da mnogi bježe od toga, ali kako je to posao jednako vrijedan kao i svaki drugi.

– Godine 2017. moj muž Jakub, moja sestra Nerma i ja odlučili smo da krenemo u posao, a odlučili smo baviti se proizvodnjom soka. Naši zasadi višnje, maline, kupine, jabuke do tada su samo propadali pa smo se zapitali zašto ne bismo napravili korisnu stvar i proizveli kvalitetan sok. Početkom godine registrovala sam obrt pod nazivom Sherbetlook, kada i počinjemo raditi na tome da naše sokove ponudimo većim trgovačkim centrima, a vjerujemo da ćemo sa nekima ostvariti saradnju. Veliku zahvalnost svakako dugujemo Privrednoj komori Kantona Sarajevo i kantonalnom Ministarstvu privrede jer smo nakon učešća na projektu koji su organizovali dobili finansijska sredstva za rad, kazala je Nejra.

Trenutno rade samo internet-prodaju, a sredinom maja ponudit će tržištu svoje jedinstvene okuse – sok od zove sa limunom i dodatkom nane, te sok do nane sa limunom. Tokom ljeta za tržište će biti spreman i sok od đulbešećer ruže, koji je dio tradicije BiH, šerbe koje se oduvijek služilo na raznim događajima u kućama širom BiH.

Rad je neminovan

– Planirali smo napraviti promociju naših proizvoda tokom ljeta. Želimo da komuniciramo sa našim kupcima te da svaku njihovu sugestiju saslušamo i uvažimo. Trenutno na ovom poslu radimo nas troje, sestra i ja smo u proizvodnji, a muž radi sa kupcima i dobavljačima. Kada me pitaju da li sam razmišljala da negdje drugo potražim sreću, mogu slobodno reći da nismo nikad, niti ja niti neko od nas troje. Rad je neminovan, radit se mora nebitno da li u Sarajevu, Mostaru, ili negdje u Evropi. Ako već imam priliku da radim to što volim u zemlji u kojoj sam sretna, biram da ostanem ovdje i pokušam napraviti nešto dobro, poručila je Nejra.

www.oslobodjenje.ba

(Visited 180 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin