5 trikova kako steći samopouzdanje za javni nastup

31 maj

 

Nikome nije ugodno stajati na pozornici te da svi, baš svi, imamo tremu. Ono u čemu se razlikujemo su – simptomi.

Ako ne vjeruješ, promatraj druge govornike na pozornici i primijetit ćeš “znakove”. Neki pocrvene, drugima se tresu ruke, trećima se osuše usta, a četvrti odjednom koriste sve poštapalice koje su u životu čuli.Najveći simptom je oduvijek bio “glas koji drhti”.

Dakle, prvi korak u stjecanju samopouzdanja u javnom nastupu je osvijestiti simptome, a onda pronaći trikove koji će ih umanjiti. U nastavku slijedi 5 ideja koje su mnogima  pomogle.

 

1. Osvoji pozornicu

Prvi dojam o ljudima, a onda i o govornicima, stvaramo unutar samo nekoliko sekundi, puno prije nego što su izgovorili prvu rečenicu svog govora. Upravo zbog toga je sam izlazak na pozornicu važan. Nema univerzalnog recepta, pa ću podijeliti s tobom onaj koji ja slijedim – prošetam do sredine pozornice, stanem, okrenem se prema publici, noge su u širini ramena, pogledam publiku, uzmem pauzu, nasmijem se i – počnem. I sve se to dogodi unutar prvih nekoliko sekundi.

2.Otvori s pitanjem

Ne postoji pravilo koje kaže da su prezentacije koje započnu pitanjem – najbolje. Međutim, to je trik kojeg sam uvela upravo zbog svog najvećeg simptoma treme – glasa. Sve do prije možda dvije godine, prvih nekoliko minuta svake prezentacije bih zvučala čudno i nesigurno i zbog toga sam pronašla način kako da tih prvih nekoliko minuta “razbijem” na manje dijelove.

Nakon nekoliko uvodnih rečenica, često publici postavite pitanje na koje odgovaraju kratkim odgovorima ili barem dizanjem ruke, što obično daje dovoljnu pauzu da udahneš i fokusiraš se na sljedeće što moraš reći.

3. Pronađi friendly face

Ako si primijenio prethodne savjete, već sada u publici imaš nekoliko dragih i poznatih ljudi. Međutim, i uz njih, u svakoj publici obično postoji ona jedna posebno ekspresivna osoba koja odobravajuće kima glavom, smije se na pravim mjestima u prezentaciji i sluša sa zanimanjem. Iz  dosadašnjeg iskustva, to su gotovo uvijek bili potpuni stranci i na koje se vraćaš pogled tijekom svog govora kada ti je  potreban feedback i dodatna doza pozitive. Zato pronađi u publici to jedno prijateljsko lice (i budi to lice drugima) i olakšaj s javni nastup.

4. Upoznaj publiku

Osim što prije svake radionice ili predavanja treba doći ranije, pripremiti prezentaciju i “osjetiti prostor”, iskoristi tih zadnjih 15 minuta prije početka  i za upoznavanje publike. Na radionicama je to, zbog manjeg broja ljudi, jednostavnije, ali čak i u najvećim dvoranama imaš mogućnost prije predavanja kratko popričati s ljudima u prvom redu. Trema je puno manja kada stojiš pred poznanicima, a ne potpunim strancima.

5. Pointer u ruke

Osim praktične primjene mijenjanja slajdova, pointer ima još jednu zgodnu “nuspojavu”. Znaš ono kada stojiš pred ljudima i ne znaš što bi s rukama? Držeći pointer s obje ruke u ravnini struka postižeš relativno uspravno i otvoreno držanje i istovremeno sprječavaš mogućnost da ruke spontano staviš u džepove ili iza leđa (zašto je to loše, pročitaj u ovom tekstu). Ako nemaš pointer, u istu svrhu možeš koristiti i flomaster ili olovku.

izvor :https://www.teatime.com.hr/

(Visited 14 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *