Zrak nije više „mrak“, slogan kojim se mladi Tuzlaci bore za zdraviju budućnost

15 jun
Amela Jahić

2017. godina je za Tuzlu umjesto godine za dobar početak u svim sektorima i djelatnostima te nade za koracima koji bi je odveli naprijed odvela uveliko unazad, barem što se tiče ekološkog aspekta. Da su Tuzlaci zaista taoci uglja i zagađenog zraka i da sve to više uopšte nije „mrak“ govori i sama činjenica da je Tuzla po prvi put na vrhu ljestvice i to evropske, ali nažalost kao najzagađeniji grad Evrope. Mladi i građani svoju budućnost žele dočekati zdravih pluća, a ne biti dio statistike bolesti uzrokovanih štetnim materijama samo zato što se općenito o ovom problemu bavi prilično malo!

Ovaj ekološki problem je za Tuzlu postao opasan pogotovo u posljednjih par godina, dijelom zbog znatnog povećanja udjela automobila u saobraćaju i dijelom zbog kućnih ložišta i nekontrolisanih spaljivanja različitih materijala. Iz godine u godinu, svaka zima je sve gora i nesnošljivija, ali i sve teža za disati. Stanovnici naselja Bukinja, Husina i Šićkog Broda koji su u samoj blizini TE Tuzla su zbog ogromne količine sumpordioksida koji udišu organizovali protest. Odgovor na protest bila je tišina. To je odgovor koji je postao uobičajen ne samo za građane Tuzle, već i za građane cijele BiH, koji su navikli da se niko iz vlasti konkretno ne bavi rješavanjem problema koji su značajni za razvoj cijele države, gradova i boljeg životnog standarda.

S problemom zagađenja zraka Grada Tuzle sam se još više upoznala kroz Projekat građanin koji je bio predviđen u sklopu nastavnog predmeta Demokratija i ljudska prava. Odlučila sam da istražuim zajedno sa svojim timom o tome šta lokalne i kantonalne vlasti poduzimaju, koliko je nevladinih organizacija uključeno u taj rad, koji zakoni postoje i kakve kazne se određuju, te da li su oni dovoljno funkcionalni da bi došlo do nekih značajnijih promjena. Došla sam do sljedećih zaključaka: ne može se doći do promjena ukoliko svi nisu aktivni i upoznati s problemom, od mladih do starih generacija. Da bi jedno upoznavanje i izučavanje problema bilo dobro, prvo se moramo informisati o bitnosti problema, a onda i druge potaknuti na razmišljanje.

Moj cilj je da kroz ovaj projekat potaknem sve škole, učenike i profesore, kao i građane da smo mi ti koji smo ponajviše zaduženi za rješavanje problema i da svako od nas kao pojedinac može da utiče i stvara ljepše okruženje u kojem odrasta i živi kao i da kroz svoju zainteresovanost doprinese stvaranju sretnije i zdravije zajednice. Na određenim lokacijama u Tuzli su na inicijativu Centra za ekologiju i energiju prošle godine postavljene mjerne jedinice koje mjere udio štetnih čestica u zraku. Na osnovu tih stanica su praćena kretanja i količina zagađujućih materija te je ustanovljeno pred kraj februara da su granične vrijednosti prekoračene dvanaest puta.

Sve je kulminiralo 2.februara ove godine, i po prvi put se odgodila školska nastava što je i učenike ali i roditelje dovelo u veliku zabrinutost. U novinama i na raznim web portalima su se objavljivale statistike vezane za najzagađenije gradove u Evropi, a na zaprepaštenje svih Tuzlaka, Tuzla je svrstana u najzagađeniji. Da sve ide na račun i zdravlje građana, tokom epizoda pripravnosti ili uzbune, građani su se savjetovali da kretanje svedu na minimum i da što više borave kući. Određene mjere i zakoni koji postoje, da bi bili funkcionalni moraju se i sprovoditi u djelo, a ne da služe samo kao slova na papiru. Na usvojenom budžetu Grada Tuzla za 2017.godinu, otkriveno je da se namjenska sredstva koja se dobijaju, troše nenamjenski, pa se tako ne izdvaja novac u iznosu koji je predviđen za TE Tuzla, a koji bi se utrošio za toplifikaciju gradskih i prigradskih zona. Upravo ta namjenska sredstva bi pomogla boljim ekološkim efektima.

Dublje upoznavanje problema me je motivisalo da još više istražujem i poduzmem zajedno sa svojim timom plan aktivnosti za njegovo rješavanje.
Zajedno sa svojim timom sam obavila upitne ankete u srednjim školama kako bismo uvidjeli način na koji bi mladi i profesori mogli pomoći, kao i njihov način razmišljanja i shvatanja ovog problema. Ankete su pokazale da većina nije zadovoljna načinom kojim Kanton i Vlada rade, te da smatraju da je jedno od najboljih rješenja sprovođenje toplifikacije u gradu Tuzla. Takođe smo kreirali blog na kojem javnost i mladi mogu da upoznaju nas i naš projekat, te problem kojim se mi bavimo. Da bismo riječi prenijeli u sliku, snimili smo film koji je također dio bloga kako bi se vidjelo čemu Tuzlaci svake godine svjedoče- smog, magla mrak… Bilo nam je veoma drago kada su nam počeli stizati komentari i sugestije, koje smo rado prihvatali kako bismo poboljšali naš projekat. Moj tim i ja smo u prostorijama naše škole održali malo predavanje na kojem su svi mogli dodatno upoznati naš projekat i naša viđenja i rješenja.

Moje lično viđenje i spas za sve nas Tuzlake bi bilo sprovođenje toplifikacije u perifernim dijelovima kao i u samom grad Tuzla. Iako je toplifikacija sprovedena, ali ne do kraja, smatram da se uz dobar plan, koordinaciju, čvrstu volju i upornost vlasti mogu sprovesti novi projekti koje Evropska Unija finansira iz svojih fondova namijenjenih razvoju BiH gradova. TE Tuzla kao i sve druge termoelektrane mora da ide u korak s vremenom i svaka građevina nakon određenog perioda zahtijeva obnovu. Ugradnja filtera, modernizacija kotlova, te njihovo ukrupnjivanje bi dodatno poboljšalo kvalitet zraka. I naizad podržati i češće implementirati ideju koju bi građani BiH mogli obilježavati svake godine, a to je Evropski dan bez automobila koji se obilježava svakog 22. septembra te i na takav način poticati mlade i građanstvo o zdravom načinu življenja, i jačanju njihove svijesti o važnosti korištenja javnog prevoza. Zašto ga ne bismo obilježavali jednom mjesečno i na taj način podsjećali na problem svih nas. Ko će misliti o nama, našoj djeci, budućnosti, ako nećemo sami mi?!

Mi smo ti koji iniciramo i kreiramo, i na nama je da upalimo svijeću za svaku promjenu koju želimo da vidimo oko sebe i čvrsto podržimo jedni druge u ostvarenju. Stoga: UPALI SVIJEĆU ZA PROMJENU!

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments