Znatel’ priču o Dini Mehmedagiću-Put do sjevernog pola ide preko Slovačke

27 maj
IAESTE LC SARAJEVO
Odgovarajuća najava za tekst koji slijedi, bila bi bar 3 puta duža od samog teksta. Nikakve riječi niti sintaksičke vratolomije ne bi mogle ni izbliza napraviti kvalitetan uvod za ovo remek djelo od životnog puta. Čelični zeničanin prešao je dug i živopisan put do statusa novopečenog vikinga, a kako to sada izgleda kada se gleda sa vrha svijeta, pročitajte u nastavku.

Ljeto u Bratislavi 2017.

14 je sati. Sunce zalazi. Čudno, znam, ali tako funkcioniše zima u Norveškoj. Ovdje sam već pola godine na Erasmus Mundus master studiju i osjećam se blagoslovljeno što sam dobio priliku za tako nešto. Hiljadu studenata iz cijelog svijeta se prijavilo na ovaj program, a samo šačica nas je izabrana. Biralo se na osnovu CV-ja, ocjena i pisma preporuke. Ono što je u mom slučaju napravilo prevagu da budem izabran je radno iskustvo i preporuke iz više zemalja. Otkud mi to? Zahvaljujući IAESTE-u naravno!
Plaćena praksa u inostranstvu je odlična prilika da nešto naučiš, možda i zaradiš, a da pritom stekneš brdo novih prijatelja i super se provedeš. Meni je bilo pravo drago kad su mi javili iz IAESTE-a da sam prihvaćen da radim mjesec i po na Institutu za elektrotehniku pri Slovačkoj akademiji nauka u Bratislavi. I to ni manje ni više nego na odjelu za nanotehnologiju! To mora da će biti cool, mislio sam. Onda su krenuli strahovi: obrukat ću se na poslu, biću sasvim sam, umrijeću od gladi. Ali 12. juni je došao, i bilo je vrijeme da avantura krene.
Nisam se obrukao na poslu. Prvog dana me dočekao ni manje ni više nego direktor instituta, koji me je ljubazno upoznao sa naučnicima i njihovim aktivnostima. Zatim sam dobio svog mentora, kancelariju, koju sam dijelio sa tri doktora nauka, i svoje prve zadatke. Pravio sam animacije složenih simulacija koje nikad nisam u potpunosti razumio, igrao sam se s elektronskim mikroskopom, AF mikroskopom, evaporatorom zlata i drugim skupim instrumentima. Nije bilo nikakvog pritiska na mene, i svi su mi dali do znanja da sam ja tu da nešto naučim. I naučio sam. Boravak na institutu mi je otvorio oči u nekom pogledu, te dao mi uvid u to šta je ustvari zdrava radna sredina, te šta je istraživački rad.
Nisam bio sam. Uopće. Za to su se pobrinuli – IAESTE-ovci naravno. Članovi IAESTE Bratislava, Ubu, Jaro, Patrik, i ostali su proveli ljeto s nama i učinili ga nezaboravnim. Kažem „nama“, jer je tu bilo još praktikanata iz Meksika, Španije, Turske, Makedonije, Jordana, Kazahstana, Kine, itd. Svi smo došli sami, s istom namjerom i sličnim pogledima na svijet, i nije bilo teško da pronađemo zajednički jezik. Slovaci su nas vodili po najboljim mjestima u gradu, barovima, restoranima, klubovima, jezerima (nemaju ljudi more ali imaju nekoliko ogromnih jezera, savršenih za kupanje u vrelim ljetnim mjesecima). Zajedno smo išli u Beč, Prag, na kampovanje i veslanje Dunavom, te meni najdražu Bansku Štiavnicu. To je jedno malo mjesto, poznato po rudnicima srebra iz srednjeg vijeka, savršeno za roštilj i gledanje zvijezda noću. Čak sam uspio i naći ćevape u marketu (doduše slovenačke), te sam cijeli svijet upoznao sa ovim perfektnim prehrambenim proizvodom.
Nisam ni umro od gladi. Plata mi je bila 400 eura, što je sasvim dovoljno za preživjeti mjesec u Slovačkoj. Pri tome sam imao i topli obrok u vidu kupona koje sam mogao koristiti za besplatne obroke u bilo kojem restoranu u Bratislavi. Treba imati u vidu da sam troškove putovanja, smještaja i zdravstvenog osiguranja sam snosio. Kad se sve sabere, bio sam u blagom minusu (50-100 eura), ali vrijedilo je. Nije se bilo teško ni sporazumjeti. Većina Slovaka zna engleski, a i oni koji ne znaju, pričaju skoro kao i mi!
Gotovo sa suzama sam napustio Bratislavu. Stekao sam mnogo prijatelja i iskustava, a Ubu je poslije došla i u Bosnu da me posjeti! Inspirisan onim što je IAESTE učinio za mene, postao sam aktivniji član u Sarajevu nakon povratka, u nadi da će još studenata doživjeti ono što sam ja. IAESTE je svjetska organizacija, i kao član ili praktikant, imate topao doček i zagarantovan provod gdjegod da odete!

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

Preuzeto sa bloga IAESTE LC SARAJEVO.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin