Život u književnosti

17 apr
Lajla Žalić

Književnost je umjetnost, umjetnost riječi. Umjetnost je savršenstvo, ali i težnja da se stvori savršeno. U književnosti savršene su riječi. Svaki lik, svaki dogđaj, svaka emocija donosi nam istinu, a ta istina je ništa drugo nego život.

Šta je zapravo život? Da li je čovjek uopšte svjestan šta je život? Život je neprestano traganje za istinskom ljepotom i smirajem. Smisao je da se rodiš, tragaš za ljepotom, kad je nađeš-jednostavno umreš. A od čega se život sastoji? Malo obrazovanja, malo (ne)odgoja, malo tuge, vrlo malo ljubavi, još manje sreće i još puno malih sitnica. Ili je drugačije? Ubjede nas da život nije dobar, da ljubav treba da boli, da muškarac laže, a žena komplicira i tako živimo kao roboti. Naravno, to nije ni blizu onog što mi tražimo. Kakav je život u kojem te kažnjavaju i osuđuju ako nekog voliš? Kakav je život ako te smatraju ludim što pjevaš, plešeš i uživaš u kiši? Kakav je život kad čitav ‘svoj vijek’ voliš neku osobu a ona ti ne uzvrati ljubav? Kakav je život kad te izda tebi neko bitan? Znam, previše pitanja, a odgovora malo. To nije znao niko ni prije nas, a neće znati ni poslije nas. Najžalosnije je da se ništa promijenilo nije, i da postaje gore.

To svaki umjetnik zna jer nijedna pjesma nije napisana, nijedna slika nije naslikana, ni jedna kompozicija nije napravljena iz sreće. Život kroz književnost svaki pojedinac proživljava zasebno. Umjetnost i književnost nisu uspjele ono čemu teže. Nisu uspjele da stvore savršeno. “Laž je kratkotrajna, a istina vječna. Zato ti kažem stavi svoj život u stihove, ako želiš biti bliži istini, bliži životu”.

— Svi stavovi i mišljenja izražena u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 9 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments