Život posvećen slobodi

25 jul
Tea Drmač

Sloboda bi trebala biti rezervirana za sve, a ne samo za priviligirane. No Sloboda je cesto rezervirana samo za jedan dio društva, dok je drugom dijelu ona apsolutno nedostupna. I tako ovisno od toga koje ste boje kože, kojeg ste spola, kojih ste političkih stajališta, koje ste religije, nećete ili ćete imati univerzalno ljudsko pravo – slobodu. A slavni Nelson Mandela, koji je i razlog ovog teksta o slobodi je rekao sljedeće: “Da bi čovjek bio slobodan nije dovoljno odbaciti svoje okove, već živjeti na način da poštuje i razvija slobodu drugih ljudi.”

Danas, 18. Srpnja obilježava se Međunarodni dan Nelsona Mandele. Ujedinjeni narodi u studenom 2009. g. donijeli su rezoluciju o proglašenju 18. Srpnja Međunarodnim danom Nelsona Mandele. Neosporno je da je on to svojim radom, aktivizmom, borbom za slobodu i borbom protiv diskriminacije definitivno zaslužio. Kao student pridružio se ANK-u (Afrički nacionalni kongres), organizacija koja se borila za prava većinskog crnog stanovništva u Južnoj Africi. Mandela kasnije postaje jedan od glavnih organizatora u nenasilnoj borbi protiv apartheida. Nakon što nenasilna borba nije urodila plodom, Mandela postaje uvjeren da je jedini način borbe protiv apartheida oružana borba. No Mandela uskoro biva uhićen, te osuđen na doživotni zatvor. Njegova izoliranost u zatvoru nije spriječila borbu protiv apartheida. Naprotiv, njegova dugogodišnja robija postala je simbol borbe protiv apartheida. Vlada je pod sve većim pritiskom da oslobodi Mandelu, što se 1990. G. i dogodilo. 1994. G. ANC pobjeđuje na izborima, a Mandela postaje prvi crni predsjednik Južne Afrike. Mandela i De Klerk su 1993. Godine. Dobili Nobelovu nagradu za mir zbog napora da mirnim putem okončaju apartheid, te vlast prenesu na većinsko crno stanovništvo. Mandela je preminuo 5. Prosinca 2013. G.

Od studenta za borbu za slobodu, preko zatvorenika, do predsjednika jedne zemlje. Mandela je svojim primjerom pokazao kako se treba boriti za bolje sutra, za slobodu, te za ljudska prava koja pripadaju svima. Ako nam netko uzme slobodu, to je isto kao da nam je uzeo dostojanstvo. Jer što je čovjek bez slobode?

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 10 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments