Ženskog sam spola, I?

16 jun
Tea Drmač

Imala sam četrnaest godina kad sam pročitala jednu knjigu o ženskim pravima i o feminizmu. Odrasla sam u obitelji u kojoj niti jednom, ni na koji način nitko, nikad nije implicirao da sam manje vrijedna, da sam manje važna u odnosu na brata. Moj spol mi nije bio važan, da budem iskrena o tomu uopće nisam razmišljala.
Otriježnjenje je stiglo s tom knjigom. Odrastajući postajala sam svjesnija da svijet na jednakost muškaraca i žena ne gleda na način na koji to radi moja obitelj. Postajala sam sve svjesnija kako mnogi ljudi oko mene od žena očekuju da se udaju i imaju djecu. Naravno, mnogi će uvažiti karijeru i akademski uspjeh, ali će sažaljivo gledati na neudanu ženu. Jer Bože, nisi se ostvario kao osoba ako nemaš obitelj. Uredu, a je li vam palo na pamet da nije san svake žene obiteljski život? Možda netko želi samo karijeru, a možda netko želi i jedno i drugo. Sve je stvar osobnog izbora. Ovdje je poseban naglasak na osoban izbor. Dakle, premda sam ja žensko, i sad mnogi imaju mišljenje kako bih se kao takva trebala ponašati, oblačiti, kakve bih odluke trebala donositi, zaključak je sljedeći. To je moj osobni izbor. Karijera ili obitelj? Moj izbor. Kratko, usko, široko? Moj izbor! Trebam li biti debela ili mršava? Moj izbor! Trebam li biti političarka, novinarka, odvjetnica, pilotkinja, moj izbor! Sve su ovo moji osobni izbori, i moje osobne odluke koje ne smiju, niti će ikada biti donošene na osnovu toga kojeg sam spola.
Nekoliko puta sam čula kako žene kažu kako ponekad treba pretrpjeti. Ovim pretrpjeti aludiraju na nasilje u obitelji i braku. Nije li to prestrašno? Pa zaboga, živimo u 21. Stoljeću! Tehnologija se sve više razvija, a naša razmišljanja su ravna onima iz Srednjeg vijeka.
Na kraju sam shvatila nekoliko stvari. Radit ću ono što mislim da je ispravno, ma koliko se to kosilo s tradicijom i običajima. Dižem pobunu protiv nepravde, dižem pobunu protiv zastarjelih običaja. Moj spol ne znači da me bilo tko može ili smije kontrolirati. Jer znate što, ja nisam mašina. Ni jedna žena to nije.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Hocu.ba praksa