Žena vs. žena

8 mar
Suada Arnautović

Mudra žena ne želi biti bilo čiji neprijatelj. Mudra žena odbija biti bilo čija žrtva.

Danas je 8. mart 2017. godine, dvadeset i prvo je stoljeće i hajde da napokon razjasnimo neke stvari. Međunarodni Dan žena koji se obilježava 8. marta svake godine (zamisli, e, baš svake godine i ako ne vjeruješ, nemoj biti glup, pitaj google) slavi ekonomska, politička i društvena postignuća pripadnica ženskog spola. Idejno je vezana za pojam feminizma, koji je naziv za skupinu ideologija kojima je cilj poboljšanje položaja žene u društvu, odnosno IZJEDNAČAVANJE PRAVA ŽENA SA PRAVIMA MUŠKARACA.

Ne slavljenje žene kao majke i supruge. Ženom nas ne čini niti majčinstvo niti suprug. To ne znači da nam je ”zabranjeno” rađati, nositi suknje, to ne predstavlja izjednačavanje pojave žene sa pojavom muškarca. Znači da nam je dozvoljeno obrazovati se, raditi i biti plaćene za svoj rad jednako, znači da nam spol ne predstavlja prepreku ili tegobu, znači da nas niko nema prava ponižavati, vrijeđati, omalovažavati ili marginalizirati na osnovu spola.

”Feminizam je glupost, ja ne znam zašto ”one” žele biti jednake i ne uživaju u tome što su žene”;

”Ma to su ti one lezbe što paradiraju za svoja prava”;

”Feminizmom žene žele preuzeti vlast (?)”;

”Žene na vlasti su manjina jer žene u parlamentu ne glasaju za žene jer nemaju povjerenja u iste”;

”Postigla je uspjeh zahvaljujući ocu/mužu/ ljubavniku”;

Prvo me takve izjave naljute. Pa rastuže. Shvatam kako su nekim ljudima predrasude jače od vrlina. To umnogome zavisi od porijekla, odgoja, obrazovanja (i ne, ne mislim na formalno obrazovanje i akademske titule) ali i spremnosti pojedinca da izađe iz sebe. Pogleda iz drugog ili možda čak svih uglova. Ne samo onih individualnih ili društvenih. Društvena percepcija je mnogo varljiv pojam. Shvatam kako primjeri pojedinaca odražavaju društvenu sliku. Društvo je skupina pojedinaca. A pojedinci su pokretači revolucija. Nije li tako?

Dozvolite mi osvrt na show bizz. Manje je bolno komentirati ljude koje lično ne poznajemo, a njihovi životi, karijere i postupci su nam servirani na pladnju.

Beyonce jedan broj kritičara optužuje kako nije vjerodostojna feministica jer zaboga, izgleda spektakularno (spočitavaju joj iskorištavanje male gazea, odnosno ponašanje primjereno perspektivi heteroseksualnog muškarca), bavi se showbizzom a ne politikom ili ekonomijom, ima muža koji također ima uspješnu karijeru (”uspjela je zahvaljujući mužu” op.), trudna je po drugi put sa blizancima i javno obznanjuje svoju trudnoću, jednu od svojih turneja nazvala je po muževom prezimenu, u jednom od nastupa sa suprugom ”nametnula” je žensku submisivnost, te izražava ”seksualnost” u svojim nastupima.

”Nisam sigurna znaju li ljudi i razumiju li što znači biti feminist/kinja, ali vrlo je jednostavno. To je netko tko vjeruje u jednaka prava za muškarce i žene. Ne razumijem negativnu konotaciju te riječi ili zašto bi trebala isključivati suprotan spol. Ako si muškarac koji vjeruje da tvoja kći treba imati iste prilike i prava kao i tvoj sin, ti si feminist. Trebamo da muškarci i žene razumiju dvostruke standarde koji još postoje u svijetu i trebamo imati ozbiljan razgovor o tome kako bismo mogli početi raditi na promjenama”, izjavila je u jednom intervjuu.

Katty Perry se ne izjašnjava kao feministkinja, ali ”vjeruje u snagu žena”. Ne znam da li je mislila na istu onu snagu kojom je perfidno pokušala ponižavanjem i blaćenjem svojevremenog javnog proživljavanja depresije Britney Spears sebe prikazati ”jakom ženom”, a pokazala se kao lažna moralistkinja koja tuđu tugu, nikako vezanu za svoj lik i djelo, zloupotrebljava kako bi istakla svoju ”superiornost”.

Postoje isfrustrirane, ljubomorne žene svih uzrasta, koje, koristeći se raznim spletkama ili bar otrovnim riječima, pokušavaju demoralisati i osujetiti svoju ”konkurenciju”, da bi prikazale sebe u ”punom sjaju”. Zločestoća nema spol. Kao ni zavist, kao ni nemogućnost prihvatanja tuđeg uspjeha ili čak nekog sitnog postignuća.

Jedan od meni naslađih Beyonceinih postignuća je taj da joj je ”rivalka” Adele, apsolutna pobjednica nedavne dodjele Grammy nagrada, posvetila emotivni govor, odajući joj priznanje za njen rad i uticaj, naglašavajući kako Beyonce zaslužuje nagradu koja je dodijeljena Adele. To je već primjer ženske snage. Izboriti se za sebe, a na tom putu svjesno ne stvarati neprijatelje. Odati priznanje tuđem radu, pa makar se radilo i o rivalki u istoj kategoriji.

Povrjeđivale su me žene u porodici, u školi, na fakultetu, prijateljice, kolegice na poslu. Povrjeđivale su, i dalje će, iz različitih razloga i pobuda.

Always stay gracious.

Sretan nam Praznik.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments