Završio/la sam srednju školu. Šta dalje?

22 jul
Tereza Šušnjara

Što dalje? Pitanje s kojim se većina srednjoškolaca susreće pri završetaku srednje škole. Nastaviti obrazovanje u smijeru  zanimanja koje nalaže srednjoškolska struka, ili pak odabrati fakultet koji je manje povezan s ranijim gradivom, ali bolje plaćeno i više traženo zanimanje?

Istini za volju, BiH se ne ističe usklađenošću obrazovnog sistema i tržišta rada, što za posljedicu izaziva nezaposlenost kvalificiranog kadra. Iz tog razloga većina mladih gubi volju za studiranjem, ili planira oodlazak  iz svoje zemlje u potrazi za radnim mjestom. Većina studendata strahuje da će njihovu diplomu, nakon godina učenja, truda i odricanja, prije vidjeti zaposlenica u Zavodu za zapošnjavanje nego neki  poslodavac.

 

Prema istraživanjima u BiH najvišu zaradu mogu donijeti ekonomski, elektrotehnički i farmaceutski fakultet.
Osobe sa završenim ekonomskim fakultetom imaju veću mogućnost zarade u budućnosti, međutim teže je naći posao;  sudeći po podacima Zavoda za zapošljavanje osobe ove struke  se najčešće registruju kao nezaposleni. Diplomirani ekonomisti najčešće se zapošljavaju na menadžerske funkcije, međutim na ovim mjestima se češto nalaze i osobe s drugim diplomama.  

Što se tiče tehničkih fakulteta, najveću buduću zaradu donosi diploma elektrotehnike, jako dobro su plaćeni software inženjeri, IT projekt menadžeri, IT specijalisti, ali je još uvijek malo radnih mjesta za ova zanimanja.

Najmanje isplativi fakulteti u BiH

Arhitektura i građevina donose manje plaćene poslove, međutim, ova analiza uključuje prosječne plate u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije itd. Među manje plaćena radna mjesta spadaju i mašinski inženjer, šumarski inženjer, zatim građevinski inženjer, saobraćajni inženjer, inženjer poljoprivrede,…


Sudeći po broju nezaposlenih osoba sa završenim različitim fakultetima, teško je sa sigurnošću tvrditi koje zvanje je najbolje odabrati. Svakako da je potrebna obnova cjelokupnog školstva i modernizacija obrazovanja kako bismo bili u mogućnosti  otvarati nova (modernija) radna mjesta; koja donose veće plate  uz manji fizički napor. Budući da je to skup i ne tako  brz proces do tada bi barem trebalo pronaći poslove za ovogodišnje ali i buduće generacije studenata, jer ako se za to ne pobrine BiH uradit će to neka druga zemlja.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments