Zar ti Bosno da nas dijeliš?

23 mar
Lejla Emšija

Draga Bosno,

Ne želim da te I dalje gledaju kao zemlju mržnje, bola i straha. Dokaži da to nisi!

Ne želim da pod tvojom zastavom idu oni koji ne vjeruju u naše jedinstvo.

Bosno moja, puno je krvi proteklo tvojim ravnicama, mnogo puta si bila grobnica, ali sada te molim, ne dozvoli da ponovo budeš granica!

Sipali su u naše izvore mnogo krvi, ali ja i dalje ne vjerujem u propast Bosne. Vjerujem samo u njeno jedinstvo. Naša polja nisu prostrana, ali su dovoljna da Aleksa, Mahir i Antonio slobodni koračaju zajedno.

Koliko samo snage imamo u našim izvorima? Koliko su jaki tokovi Une, Drine, Neretve i Save? Možda nedovoljni da izbrišu umazane tragove nesrećne istorije, ali sasvim dovoljni da krenemo sa novim valom.

Dosta smo dugo našu istoriju gradili na sporazumima, vrijeme je da pošaljemo jedan bezuslovni ultimatum mržnji, da joj zabranimo da korača ulicama naših gradova, da je prisilimo na kapitulaciju, a mi potpišemo ugovor sa mirom.

Nažalost teklo je i mnogo suza ovom Bosnom, krali su osmjehe, gazili srca, ucrnili i zamotali mnogo majki, ali Bosno ja i dalje vjerujem da možemo protiv njih.

Zar ćemo dopustiti da pobjede tri naroda, da grad podijele na tri dijela, zar ti Bosno da nas dijeliš?

I sama sam ponekad razmišljala o tome da te napustim, da zaboravim svoje prve korake, da negdje drugo ponovo koračam. Mrzila sam prošlost zbog tuđih grijehova, plakala zbog tuđih zločina, stidila se naše istorije. A onda sam shvatila da naša prošlost nisu samo ratovi, da se ovdje i voljelo, ti to najbolje znaš Bosno.

Za ljubav nije bilo potrebno ništa više od iskrenog pogleda, nježnog dodira i znaka da isto želimo. Voljeli su se polumjesec i krst mnogo puta na istom jastuku, a ja znam da mogu opet.

Neki nas uče da je teško voljeti razliku, a ja kažem da je još teže ne voljeti. Zar ćemo još jednom greškom ubiti i ljubav?

Neću dopustiti nikome da mi zabrani da volim, ne može ime biti važnije od čovjeka.

Bosno ti imaš Hercegovinu, a ko smo mi ako izgubimo jedni druge?

 

(Visited 66 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments