Za ljepotu je potrebno više

9 jul
Najda Ramić

Mnogo više sam od visoke djevojke sa dugom kosom. Mnogo više od glasnog osmijeha i uspravnog, pomalo čudnog hoda.
Onaj momak tamo je mnogo više od momka crne puti i širokih ramena. Ali ne znaju to svi, i ovi što znaju često zaborave. Ne znaju oni što prije nego pruže ruku mi, misle da znaju me. Zašto smo postali tako „plitki“?
Ne želim da vrijeđam, ali želim da nas trgnem. Hoću da probudim sve one koji misle da je u životu dovoljno biti lijep. Nije čovjek samo ono što je okom, „na prvu“ vidljivo.
Svi smo mi mnogo više!
Moja duga kosa će vremenom možda otpasti, možda ću je svojom voljom skratiti. Moj uspravan hod će se vremenom sigurno promijeniti, u pomalo teži, ne tako graciozan hod. Bijele zube možda neću imati, jer sam jela previše slatko, a za glasan osmijeh neću imati snage. Jer znate, godine ipak čine svoje. Sve ovo moje navedeno će proći. Ali proći će i tvoje iskvarcano, isklesano tijelo.
Uloži u svoj fizički izgled, ali ne dozvoli da ti on bude dovoljan da pomisliš kako je neko lijep.
Ljepota je mnogo više!
Vidi me sad u slatkim dvadesetim. Pazim na ishranu, šminkam se, oblačim najljepšu odjeću,… I lijepa sam ti… Ali dođi mi kad budem imala 65. Ako tad umjesto djevojke vitkog stasa, lijepog i glasnog osmijeha, nađeš staricu ispruženih ruku, lijepa govora, staricu koja troši svoju zarađenu penziju i s osmijehom priča o svom nekom ostvarenom djevojačkom snu, e tad mi kaži da sam lijepa. I ja ću ti tad istinski povjerovati.
Jer ljepota je mnogo više!
Zato neka tvoj životni ulog bude ljepota. Ali ova ljepota opisana u mojoj 65-oj godini. Ulažimo u veće srce, a ne u veće grudi.
Ulažimo u toplije zagrljaje, a ne na neke duge, crvene nokte.
Ulažimo u um koji će prave ljepote biti svjestan uvijek, a ne na glavu kojoj samo želimo mijenjati boje i oblike frizura.
U svijetu onih koji se sređuju da bi bili lijepi za fotografiju, ti budi onaj koji se sređuje da bude lijep i mimo tog trenutka dok se fotografija pravi.
Jer, ljepota je mnogo više!

 

— Svi stavovi i mišljenja izraženi u tekstu su isključivo autorova i ne odražavaju uredničku politiku platforme Hoću.ba. —

(Visited 11 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments